Економија

Немачки грађевинари упозоравају на кризу: Немамо нове наруџбине

Удео грађевинских фирми које су пријавиле недостатак нових поруџбина порастао је на 44,2% у августу
Немачки грађевинари упозоравају на кризу: Немамо нове наруџбине© Sean Gallup

Отказани грађевински пројекти и финансијски проблеми међу станодавцима и грађевинарима у Немачкој достигли су највиши ниво од поновног уједињења пре три деценије, појачавајући грађевинску кризу у највећој економији Европске уније, пише "Фајненшел тајмс".

Погођене растућим каматним стопама, растућим трошковима и слабијом тражњом, 20,7 одсто грађевинских компанија рекло је да су биле принуђене да одустану од пројекта у августу, у односу на 18,9 одсто у претходном месецу, према истраживању у 500 предузећа које су спровели истраживачи Института Ифо у Минхену.

"Из месеца у месец се повећава вероватноћа да ће све више и више фирми престати са пословањем", рекао је Клаус Волрабе, шеф истраживања, упозоравајући да скоро 12 одсто компанија за стамбену изградњу пријављује потешкоће у финансирању, што представља највиши ниво од почетка истраживања пре 32 године.

Проценат грађевинских компанија које су пријавиле недостатак нових поруџбина такође је порастао на 44,2 одсто у августу, са 40,3 одсто у претходном месецу и 13,8 одсто пре годину дана.

Волрабе је рекао да је криза била посебно озбиљна међу углавном мањим грађевинским компанијама које се фокусирају само на изградњу кућа.

"Нека предузећа се већ боре да држе главу изнад воде. Срећом, многе фирме покривају и друге аспекте у грађевинарству — путеве, комерцијалну изградњу. Ово омогућава фирмама да се на неки начин диверсификују", рекао је Волрабе.

Растући трошкови позајмљивања, након невиђеног раста каматних стопа Европске централне банке у протеклој години, потиснули су потражњу за новим хипотекама и смањили цене кућа.

Истовремено, инфлација је нагло подигла трошкове изградње нових домова. Немачки трошкови изградње већи су за 38,5 одсто него пре него што је пандемија ударила почетком 2020. Ифо је рекао да су оштрији прописи о енергетској ефикасности такође смањили владине субвенције за грађевинаре.

Неколико немачких инвеститора поднело је захтев за стечај у последњих неколико недеља.

Заједно са вишим трошковима задуживања и слабијим растом — очекује се да ће се немачка привреда ове године смањити — то је довело до оштрог пада нових грађевинских дозвола у земљи, које су у другом кварталу пале за 34 одсто у односу на годину дана раније.

Анкета менаџера набавке у овом сектору, која је објављена прошле недеље, сугерише да је оживљавање активности грађевинарства компензовало највећи пад немачке грађевинске активности у последњих више од 13 година.

Волрабе је рекао да многе фирме живе од тренутног износа поруџбина добијених пре пораста каматних стопа. Он је упозорио да већина немачких грађевинских компанија очекује даље смањење нових послова у наредних шест месеци.

Прошле године у Немачкој је изграђено само 295.300 станова, што је далеко од циља владе да изгради 400.000 домова годишње. Руководиоци индустрије очекују да ће бројке за ову и следећу годину бити још ниже, што представља лоше вести у земљи која се суочава са недостатком од 700.000 домова, према Немачкој федерацији за имовину.

image