Економија

Еврозона у проблему: Грађевинарство у слободном паду

У еврозони је изградња зграда у јуну месечно пала за 1,2 одсто у односу на мај, а изградња јавне инфраструктуре за 0,2 одсто
Еврозона у проблему: Грађевинарство у слободном падуGetty © David McNew/Getty Images

Према првим проценама Евростата, у јуну је производња у грађевинарству на месечном нивоу пала за 1,0 одсто у еврозони и за 0,6 одсто у ЕУ.

Највећи месечни пад производње у грађевинарству на нивоу ЕУ је забележен у Немачкој - за 2,8 одсто, Француској - 2,5 одсто, Мађарској и Словачкој - по 1,4 одсто, а највећи раст у Румунији - за 3,6 одсто, Шведској - за 3,0 одсто, и Чешкој - 2,5 одсто, наводи Евростат.

Када је у питању изградња зграда, у еврозони се бележи пад у јуну за 1,2 одсто у односу на мај, а у изградњи јавне инфраструктуре за 0,2 одсто.

На годишњем нивоу је производња у грађевинарству у еврозони пала за 0,3 одсто, док је у ЕУ она остала на истом нивоу у односу на јун 2022. године објавио је Евростат.

Највећи међугодишњи пад производње у грађевинарству примећен је у Финској - за 5,2 одсто, Мађарској - 3,9 одсто, и Аустрији - 3,3 одсто, а највећи раст у Словенији - за 24,9 одсто, Румунији - 15,3 одсто, и Шпанији - 9,5 одсто, наводи се на сајту званичне агенције ЕУ за статистику.

image