Економија

Отава тајно дозвољава компанијама да заобиђу санкције Русији

Специјална овлашћења за извоз у Русију односила су се на извоз материјала и опреме у "осетљивим областима" за украјинске савезнике, то јест оним које су повезане са производњом оружја и експлоатацијом нафте и руда
Отава тајно дозвољава компанијама да заобиђу санкције Русији© TANJUG/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Канадска влада је у највећој тајности издала више од десет специјалних дозвола како би омогућила канадским компанијама да заобиђу економске санкције које је сама увела Москви након избијања руско-украјинског сукоба, пише канадски лист "Девоар". 

Анализа федералних података о међународној трговини коју је урадио тај лист показала је да су се овлашћења пре свега односила на извоз материјала и опреме у "осетљивим областима" за украјинске савезнике, односно које су повезане са производњом оружја и експлоатацијом нафте и руда. 

Те трансакције достигле су вредност од скоро 2,8 милиона долара од марта 2022, а неке су се десиле у првих седам месеци 2023. године, преклапајући се са украјинском контраофанзивом. 

У истом стилу, влада је пустила неколико канадских предузећа да заобиђу њене сопствене санкције против Русије због увоза руских производа, од којих се неки користе у области грађевинарства, а други су уписани на листу тзв. луксузне робе. Вредност увоза достигла је више од 47 милиона долара од марта 2022.

Канадско министарство спољних послова, надлежно за издавање привремених извозних и увозних дозвола, признало је за "Девоар" да постоје такве специјалне дозволе, али је одбило да прецизира тачан број, као и разлоге који су довели до њиховог издавања, или чак компаније које су имале користи од њих, позивајући се на "разлоге комерцијалне поверљивости", рекао је Џон Бабкок, портпарол министарства.

Према сазнањима листа, углавном је реч о компанијама које су основане у Квебеку, Онтарију, Алберти и Британској Колумбији.

"Влада би имала користи од тога да буде транспарентнија по питању Украјине. Санкције играју важну улогу, чак и ако саме по себи нису довољне да окончају рат. Посебне дозволе су понекад неопходне, али јавна расправа о том питању би омогућила становништву да боље разуме недоумице које их прате", рекао је истраживач са Универзитета у Отави Жан Франсоа Рател, специјалиста за конфликте на постсовјетском простору.

Кршење духа Закона о посебним економским мерама

Та трговина коју је савезна влада ставила ван режима санкција заправо је показала, од марта 2022. године, да извоз очигледно крши дух Закона о посебним економским мерама. 

Канада је тако у Русију извезла алуминијумске делове у вредности од неколико хиљада долара, али и електроенергетске претвараче и рендгенске апарате и уређаје који користе алфа, бета, гама и друго јонизујуће зрачење, то јест производе чија је трговина са Москвом обустављена од избијања рата у Украјини. Ти производи су побројани у Анексу 7 Правилника о посебним економским мерама за Русију, зато што могу да се користе у производњи оружја. 

Заобилажење санкција је такође омогућило слање канадских машина за бушење и опреме за испитивање тла у Русију, као и делова који омогућавају њихово одржавање или поправку, за износ од скоро два милиона долара од почетка рата. Последња трансакција је била у фебруару 2023.

У тексту се истиче да су ови производи били на листи санкција које је Запад успоставио на почетку рата како би онемогућио одржавање руског нафтног и рударског сектора, важног извора прихода за Кремљ, који би могао да се користи за финансирање у сукобу са Украјином. 

Специјалне дозволе за производе који нису суштински важни

У погледу увоза руских производа у Канаду, чак иако се њихов обим значајно смањио - увезено је пет пута мање 2022. него 2021. године -  неколико специјалних дозвола и даље одржава снабдевање у корист неколико компанија.

Наведени производи су на списку санкција описани као "луксузни". Реч је о свежој риби, шкољкама и другим морским производима, као и о вотки, у укупном износу од преко 17 милиона долара од избијања оружаног сукоба. Међутим, вредност тог увоза пада од почетка ове године.

Неколико других канадских компанија такође је добило право да заобиђе санкције како би из Русије увозили гвожђе, ливено гвожђе и производе од челика захваћене санкцијама, у вредности од 18 милиона, показују подаци које је прикупио "Девоар" . То укључује и куповину гвоздених и челичних цеви из Русије, које се могу да се користе у рударском и нафтном сектору.

Све у свему, економске санкције које је Канада увела Москви значајно су пореметиле трговину две земље, при чему је вредност извоза смањена за 1.100 одсто између 2021. и 2022. године.

Извоз преусмерен у треће земље

Прошлог јула, "Девоар" је објавио извештај Међународне радне групе за санкције против Русије, откривајући да се западне компоненте и даље проналазе у недавно произведеном руском оружју. Документ се односио на вешто избегавање санкција кроз извоз преусмерен у треће земље, који би затим завршио у Русији. 

Канада је можда учествовала у овој шеми, као што је тада открила анализа федералних података. Примера ради, канадски извоз штампаних кола у Русију је опао за 91 одсто, али је затим "чудно" експлодирао између Канаде и Турске (повећање 4.000 одсто), у Уједињене Арапске Емирате (за 2.700 одсто) и у Казахстан (повећање 900 одсто).

Извоз канадских литијумских батерија пратио је исту путању, иако није могуће са сигурношћу знати њихово коначно одредиште. Обе компоненте могу да се користе и у војне и у цивилне сврхе.

Канада је 22. септембра поновила "непоколебљиву подршку" Украјини током посете њеног председника Владимира Зеленског. Скоро 9,5 милијарди долара помоћи, укључујући 1,8 милијарди долара само у војном сектору, исплаћено је или обећано Кијеву као подршка у борби против Русије.

image