Русија

Упркос санкцијама: "Бургер кинг" наставља са радом у Русији

РБИ, један од највећих светских ланаца ресторана брзе хране, навео је да је разлог за останак у Русији компликован уговор о франшизи, који обухвата још три партнера
Упркос санкцијама: "Бургер кинг" наставља са радом у Русијиwww.globallookpress.com © via www.imago-images.de

"Бургер кинг" наставља да послује у Русији иако је ова компанија пре више од годину дана саопштила да ће напустити земљу, преноси Би-Би-Си.

"Ресторан брендс интернешенел" (РБИ), који поседује 15 одсто власништва, саопштио је да "компанија у овом тренутку нема нових података о напуштању Русије."

Иначе, "Бургер кинг" је још у марту 2022. саопштио да ће напустити Русију.

РБИ, један од највећих светских ланаца ресторана брзе хране, навео је да је разлог за останак у Русији компликован уговор о франшизи, који обухвата још три партнера и преко 800 ресторана.

Дејвид Шир, председник РБИ, изјавио је у марту 2022. да је "Бургер кинг" почео са продајом свог власничког удела од 15 одсто и да ће за то бити потребно "неко време".

На питање шта се догађа 18 месеци након што су обећали да ће се повући из Русије, портпарол канадско-америчке компаније рекао је да компанија нема шта да дода.

Стивен Тијан, један од чланова истраживачког тима са Универзитета Јејл, тврди је да је позивање на уговор о франшизи само "димна завеса", додајући да је компанија "Старбакс" успела да раскине уговор и изађе из Русије.

Портпарол РБИ тврди да компанија одбија нове инвестиције и да од почетка 2022. није остварила профит у Русији.

Марк Диксон, оснивач Агенције за морални рејтинг, сматра да би компанија требало да "прихвати правни ризик како би урадила праву ствар."

Дејвид Бонд, партнер у адвокатској фирми "Филдфишер", рекао је да удео РБИ у франшизи значи да компаније које послују по овом моделу не могу једноставно да одустану од пословања, јер би то довело до тешких последица, укључујући и тужбу за кршење уговора.

Бизнисмен Александар Коболов, који контролише пословање 800 ресторана, раније је изјавио за Би-Би-Си да ова компанија нема "овлашћења" да заустави пословање "Бургер кинга" у Русији и да затварање морају да одобре сви инвеститори.

image