Економија

Американки Клаудији Голдин Нобелова награда за економију

Голдин је тек трећа жена која је добила награду за економију
Американки Клаудији Голдин Нобелова награда за економију© Tanjug/Claudio Bresciani /TT News Agency via AP

Америчка економска историчарка Клаудија Голдин добитница је Нобелове награде за економију 2023. јер је "унапредила наше разумевање исхода на тржишту рада жена", саопштила је у понедељак Краљевска шведска академија наука.

"Овогодишњи лауреат економских наука, Клаудија Голдин, пружила је први свеобухватан приказ зарада жена и учешћа на тржишту рада кроз векове", наводи се у саопштењу тела за доделу награда. "Њено истраживање открива узроке промена, као и главне изворе преосталог родног јаза".

Награда за економију вредна 11 милиона шведских круна (скоро милион евра) последња је у низу Нобелових награда које су ове године додељене.

Голдин је тек трећа жена која је добила Нобелову награду за економију.

Награда за економију није једна од оригиналних награда за науку, књижевност и мир створених по жељи проналазача динамита и бизнисмена Алфреда Нобела, већ је каснија награда коју је основала и финансирала Централна банка Шведске 1968. године. 

Прва награда за економију додељена је наредне године, а међу ранијим добитницима су Фридрих Август фон Хајек, Милтон Фридман и, недавно, амерички економиста Пол Кругман.

image