Економија

Амерички дуг се отима контроли: 660 уместо очекиваних 442 милијарди долара за камате

Нешто се очигледно закувава - "Економист" и "Шпигл" доносе упозорење о све већем проблему с којим ће се Америка суочити због раста дуга. Ситуација прети да измакне контроли
Амерички дуг се отима контроли: 660 уместо очекиваних 442 милијарди долара за каматеGetty © Justin Sullivan / Staff

Раст каматних стопа постаје ризик за најважнију светску економију. Планина америчког дуга расте, а трошкови кредита вртоглаво расту. Тако је, укратко, немашки "Шпигл" објаснио проблем америчког дуга.

Пораст каматних стопа на дугорочне обвезнице са једне стране може да се посматра као порука пуна наде о снази америчке економије, а са друге као звоно на узбуну због неодрживих финансија САД. Пошто су цене обвезница и њихови приноси обрнуто повезани, то је лоша вест за инвеститоре у обвезнице, али и за Ујка Сема.

Када приноси на обвезнице расту, трошкови финансирања америчког дуга - који сада износи 33 билиона долара и расте - такође расту. У фискалној години која се завршава 30. септембра 2023. године, отплате камата на амерички дуг износиле су око 660 милијарди долара, у односу на 475 милијарди долара претходне године. Још у мају 2022. Конгресна канцеларија за буџет (ЦБО) предвидела је да ће такви трошкови бити 442 милијарде долара, или 33 одсто нижи, пише "Економист".

То не би био толики проблем да Америка доводи у ред своју фискалну кућу. Али процене које је ЦБО објавио 10. октобра показују да је савезни дефицит нарастао на 2 билиона долара (7,6 одсто БДП-а) у години до 30. септембра, у односу на 900 милијарди долара (3,5 посто) претходне године.

Ако се каматне стопе и дефицити не смање, упозоравају фискални јастребови, трошкови сервисирања америчког дуга могли би да порасту, истискујући другу потрошњу. ЦБО процењује да ће, чак и под претпоставком пада стопа, трошкови камата до 2028. године достићи хиљаду милијарди долара, или 3,1 одсто пројектованог БДП-а – више него што ће бити потрошено на одбрану, наводи "Шпигл".

Ова опасна спирала је на дневни ред на Волстриту довела забринутост која се дуго игнорисала: да ли је амерички државни дуг дугорочно одржив? "Имаћемо дужничку кризу у овој земљи", рекао је "Шпиглу" Реј Далио, оснивач хеџ фонда "Бриџвотер асошијејтс". Једино што се не зна је колико је времена остало до тада.

"Шпигл" наводи да нема знакова да је Америка одлучна да стави под контролу растуће дефиците. Последњи пут када је америчка влада примила више него што је потрошила било је фискалне 2001. године. Поред тога, растући трошкови државног пензијског и здравственог осигурања "Медикер" нису изводљиви.

Да би овде уштедео новац, Конгрес би морао да донесе далекосежне правне реформе, а то је у прошлости увек пропадало. Сигурно не постоји политички консензус за повећање пореза. "Фискална политика је измакла контроли", упозорава стручњак за инвестиције Ед Јардени.

Према прогнозама, за неколико година издаци за камате ће премашити цео буџет за одбрану или образовање САД. Стручњаци са Вортон школе на Универзитету у Пенсилванији, који припремају редовне анализе финансијске ситуације, упозоравају да је однос америчког дуга од више од 200 одсто бруто домаћег производа неодржив. Али, завршавају оптимистично - још увек има времена да се промени курс.

"У садашњим условима, САД имају још око 20 година да исправе курс. Након тога неизбежно је кашњење најважнијег светског дужника. Колоквијално то се зове: национални банкрот".

image