Економија

Опада платежна моћ Американаца

У паду прихода предњаче породице са високим и средњим приходима, као и западни регион САД
Опада платежна моћ АмериканацаGetty © Joe Raedle/Newsmakers

Све већем броју одраслих Американаца опадају примања током последњих недеља, што, како пише "Блумберг", може представљати знак слабљења тржишта рада у САД.

Удео домаћинстава која се суочавају са падом својих прихода порастао је са 10,7 одсто у августу на 11,8 одсто у претходном месецу, наводи се у истраживању америчког тржишта рада који је спровела аналитичка кућа "Морнинг консалт".

У паду прихода предњаче породице са високим и средњим приходима, као и западни регион САД.

Око 20 одсто анкетираних грађана, који зарађују 100.000 долара или више годишње, изјавило је да очекује пад прихода у наредне четири недеље.

Удео запослених који су пријавили да раде дуже од 35 сати пао је на 46,7 одсто, што представља пад од 12 одсто у односу на септембар прошле године. Ово представља најмање стопе још од пролећа 2021. године, што наговештава успоравање пословних активности у САД, указује се у истраживању.

Сазнања о смањењу платежне моћи Американаца објављена су након што је прошле године приход домаћинстава у САД, прилагођен стопи инфлације, забележио највећи пад у протеклих дванаест година.

Подаци о приходима и сиромаштву које је прошлог месеца објавио амерички попис становништва показали су колико су економски услови у земљи били погођени пандемијом ковида 19 и одговором владе САД на њу.

Стопа сиромаштва међу децом се више него удвостручила након истека пореских олакшица за децу из времена пандемије прошле године, а усред најгоре инфлације у последњих 40 година.

image