Економија

Инфлација у САД већа од очекиване, камате остају високе без обзира на штету по економију

Најновији подаци о индексу потрошачких цена повећавају изгледе за даљи раст каматних стопа
Инфлација у САД већа од очекиване, камате остају високе без обзира на штету по економијуGetty © Spencer Platt / Staff

Инфлација у САД била је виша од прогнозиране, што је повећало изгледе да ће Федералне резерве повећати каматне стопе у покушају да смање инфлацију.

На годишњем нивоу, Индекс потрошачких цена (ЦПИ) је порастао је 3,7 одсто, као и претходног месеца иако су економисти очекивали благи пад.

На месечном нивоу, инфлација је успорила са 0,6 одсто на 0,4 одсто, делимично захваљујући нижем притиску цена енергената. Међутим, "базна" инфлација, која уклања нестабилне цене енергената и хране из једначине, остала је стабилна на 0,3 одсто месечно.

Базна инфлација је опала са 4,3 одсто на 4,1 одсто на годишњем нивоу.

"Подаци које смо добили - раст, плате, инфлација — сви указују на привреду која се поново убрзава у односу на непосредну рецесију . . . Биће неопходна додатна појачана будност централне банке", оценио је Алишер Хусаинов, шеф одељења за инфлацију у "Ситадел секјуритизу".

Недавни подаци о инфлацији наглашавају како снажно тржиште рада подстиче потражњу потрошача, што ризикује да притисак на цене остане изнад циља Феда.

На састанку прошлог месеца, већина централних банкара је позвала на још једно повећање каматних стопа ове године и могли би да остану при томе ако се инфлација даље не охлади, упозоравају "Блумберг" и "Фајненшел тајмс".

image