Економија

Србија почасни гост сајма пољопривреде ОМЕК у Будимпешти

У прва два квартала 2023. Србија бележи суфицит у спољнотрговинској размени у роби с Мађарском, док је извоз у суседну земљу порастао за 13,6 одсто у односу на исти период прошле године
Србија почасни гост сајма пољопривреде ОМЕК у Будимпештиwww.globallookpress.com © Angela to Roxel

Српски пољопривредни произвођачи представиће се на Националном сајму пољопривреде и прехрамбене индустрије ОМЕК, који ће бити одржан од 20. до 22. октобра у Будимпешти.

На позив министра пољопривреде Мађарске Иштвана Нађа упућеног министарки пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелени Танасковић, Србија учествује у статусу почасног госта, наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Србија је добила почасно место у централном павиљону ХУНГЕXПО простора, а наступ на поменутом сајму добра је прилика да домаће компаније представе своје производе и пласирају их на тржиште Мађарске.

Сајам је подељен у осам тематских области: воће и поврће; производи од меса; пекарски и кондиторски производи; мед; млеко и млечни производи; органик, алкохолна пића и сокови; месо од дивљачи и риба.

Србију ће представити компаније "Апис мед", "Нектар", "Винарија Алексић", "Винарија 100 жена", "Станић", "Савез ракијаша Србије", "Сербиа органик" и "Унда МД".

ОМЕК је сајам из области пољопривреде, прехрамбене индустрије и пољопривредне технологије, одржава се бијенално и има историју дугу 190 година. Овогодишњи ОМЕК је 81. издање највећег сајма и изложбе агробизниса Карпатског басена пољопривреде.

Циљ ОМЕК-а је да представи компаније у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, да презентује здраве, одрживе производе и производе без ГМО, да обезбеди професионални форум за индустријске лидере, где могу да разговарају о актуелним питањима агробизниса.

По подацима Привредне коморе Србије, српски привредници све више сарађују с мађарским партнерима. С тим у вези је податак да у прва два квартала 2023. Србија бележи суфицит у спољнотрговинској размени у роби с Мађарском, док је извоз у суседну земљу порастао за 13,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Мађарска је четврти извозни партнер, а шести увозни партнер Србији од почетка 2023. године.

image