Економија

Бајатовић о одлуци Бугарске да додатно опорезује руски гас: Страшна ситуација, прекршена су правила

Бугарска би за транзит гаса гасоводом "Балкански ток" кроз ту земљу могла да приходује милијарду евра годишње
Бајатовић о одлуци Бугарске да додатно опорезује руски гас: Страшна ситуација, прекршена су правила© Antonio Ahel/ATAImages

Постоји могућност да поскупљење гаса које се очекује од новембра буде веће од 10 одсто, како је претходно поручио директор јавног предузећа Србијагас Душан Бајатовић.

На ову одлуку утиче намера Бугарске да повећа таксе за транзит гаса гасоводом "Балкански ток" кроз ту земљу, што би могло да уздрма Србију, али и Мађарску које тврде да ће то додатно опорезивање "драматично" повећати цену гаса која им се испоручује.

"Да ли би се (плаћање таксе) одразило на потрошаче у Србији, зависи од тога шта Влада Србије процени. Нећемо гледати само цену гаса, већ и привредни раст, радна места, да ли може становништво то да плати", објаснио је Бајатовић.

Он је додао да је повећање транзитне таксе коју је Бугарска увела прошле недеље, а која је ступила на снагу 13. октобра, "страшна ситуација за целу југоисточну Европу".

"Тиме су прекршена сва тржишна правила и уведена дискриминаторна мера и испада да потрошачи у Србији и Мађарској треба да пуне бугарски буџет", рекао је директор Србијагаса.

Процене су да би та држава од такси приходовала милијарду евра годишње.

Србија и Мађарска најавиле су да ће тражити заједнички одговор Бугарске и Европске уније (ЕУ).

Премијер Бугарске Николаја Денкова, ипак тврди, да циљ нових такси није повећање цена гаса за Србију и Мађарску, већ смањење профита "Гаспрома".

"Бугарска има право да уведе таксу на увоз и транзит руског гаса", рекао је Денков пренео је бугарски сервис РСЕ.

Бугарска не увози гас из Русије од априла 2022. након што је одбила захтев Москве да тај енергент плаћа у рубљама два месеца од почетка руске специјалне операције у Украјини, али је остала као транзитна земља за руски гас до Србије, Мађарске и других држава Европе.

image