Србија и Балкан

Бугарска нам поскупљује руски гас, Београд и Будимпешта љути на Софију

Бугарска од транзита гаса и новог пореза очекује додатних - најмање 1,2 милијарде евра, док ће њени партнери таксу плаћати 10 евра по мегават часу
Бугарска нам поскупљује руски гас, Београд и Будимпешта љути на Софију© Hristo Rusev/Getty Images

Бугарска ће са европским партнерима разговарати о увођењу нове таксе од десет евра по мегават сату на руски гас који пролази кроз њену територију, што је, како "Еурактив" пише, потез који је очекивано разбеснео Србију и Мађарску.

"Предстоје нам први разговори са представницима Европске комисије, Мађарске и Србије. Предстоји и Европски савет на коме ћу имати прилику да разговарам са њима. Ово је накнада за руску компанију 'Гаспром', а не за Мађарску и Србија или за (бугарску државну компанију) 'Булгартрансгас'", тврди премијер Николај Денков.

Одлука Бугарске да уведе порез на руски гас, који се испоручује преко ње­не територије, корак је усмерен против Мађар­ске и Србије. Ова но­ва бугарска регулатива угрожава безбедно снаб­девање енергијом у те две земље. То су у заједнич­ком саопштењу истакли потпредседник српске Владе и министар фи­нансија Синиша Мали и мађарски министар трго­вине Петер Сијарто.

Они подвлаче и да Европска унија није увела санкције на испоруке природног гаса из Русије, што је чињеница која побија аргументацију Денкова.

"Еурактив" напомиње да још није решено ко ће плаћати нову таксу.

Како за овај портал каже стручњак за енергетику Милош Здравковић, бугарски парламент и владајућа коалиција искористили су геополитичку ситуацију у Европи да допуне свој буџет санкционисањем руског гаса и увођењем таксе која ће највише утицати на Србију и Мађарску, што је, како он тврди, непријатељски чин.

"Имаћемо стабилно снабдевање гасом, али ће цена бити већа. То ће утицати на профитабилност градских топлана и индустрије. Већ од 1. новембра имамо планирано повећање цене гаса од 10 одсто, што ће вероватно резултирати повећањем рачуна за 20 одсто", каже Здравковић.

Бугарска од транзита гаса и новог пореза очекује додатних - најмање 1,2 милијарде евра. Невезано за ово, Русија плаћа додатне транзитне накнаде од нешто мање од 2 евра по мегават сату гаса који пролази кроз Бугарску.

У међувремену, председник Румен Радев, кога противници оптужују да заузима проруски став, оштро је критиковао владу због увођења таксе на руски природни гас, додајући да та накнада уништава европску солидарност у случају Мађарске и Србије.

"О каквој европској солидарности и интеграцији говоре наши властодршци, с обзиром на то да повећањем цене транзита природног гаса погађају земљу која је чланица ЕУ и наш савезник и партнер, као што је Мађарска, која је такође један од главних инвеститора у Бугарској? Погођена је и суседна држава – Србија", рекао је Радев, коментаришући нове транзитне накнаде за руски гас.

Све личи на Северни ток

Према речима Воји­слава Вулетића, председ­ник Скупштине Удруже­ња за гас Србије, одлука Бугарске је политичка.

"Неко је тражио од њих да донесу ту одлуку. Као што су Американци уништили "Јужни ток", сада опет покушавају да праве про­блеме. Питање је да ли ће то уопште моћи да се ре­ализује. Постоје дугороч­ни уговори, који могу да се мењају само под усло­вима који су дефиниса­ни у самом уговору, а не одлуком парламента. Ми имамо уговор са "Гаспро­мом" колико плаћамо гас. Транзитну таксу не би требало ми да плаћа­мо, него руска страна", ка­же Вулетић.

image