Економија

Москва: Дедоларизација у руско-кинеској трговини скоро завршена

Министар Максим Решетњиков каже да рубља и јуан чине 95 одсто трговине Москве са Пекингом
Москва: Дедоларизација у руско-кинеској трговини скоро завршенаGetty © Cancan Chu / Staff

Удео обрачуна у рубљама и јуанима у спољној трговини Русије порастао је на скоро 70 одсто пошто се Москва убрзано удаљава од западних валута, изјавио је министар за економски развој Максим Решетњиков.

Дедоларизација руске трговине са Кином је скоро завршена, рекао је министар. "Наша трговина се реструктурира. Ако посматрамо трговинске показатеље земље у целини, 68 одсто наше трговине се одвија у рубљама и јуанима, док се 95 одсто наше трговине са Кином обрачунава у рубљама и јуанима. Решено је питање канала за плаћање", рекао је Решетњиков новинарима у Пекингу.

Недавни подаци Министарства за економски развој показују да је јуан престигао долар у увозним обрачунима Русије са Кином 2022. Кинеска валута се од тада користила у руској трговини са Монголијом, Тајваном, Филипинима, Малезијом, Уједињеним Арапским Емиратима, Тајландом, Јапаном, Таџикистаном и Сингапуром.

Промене одражавају удаљавање Русије од трансакција у валутама "непријатељских земаља" у условима санкција, наводи РТ интернешенел.

Решетњиков је такође дао своју процену руско-кинеског трговинског промета, предвиђајући да би он могао да премаши циљ од 200 милијарди долара и да до краја ове године достигне око 220 милијарди долара.

image