Економија

Европска банка за обнову и развој: Руска трговина у јуанима поткопава амерички долар

Трговина у јуанима између ове две земље је у порасту, а кинеску валуту све чешће користе и треће земље
Европска банка за обнову и развој: Руска трговина у јуанима поткопава амерички доларwww.globallookpress.com © Cfoto

Раст руске трговине у јуанима, због рата у Украјини и западних санкција, могао би да поткопа амерички долар, саопштила је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), извештава "Блумберг".

"Повећана употреба кинеске валуте штети америчком долару", рекла је у интервјуу главни економиста ЕБРД-а Беата Јаворчик. "Санкције су, такође, дале подстицај трећим земљама да размишљају о диверсификацији валута, а то би на дужи рок могло да наруши доминацију долара."

Трговина између Русије и Кине повећана је након што су санкције, које су Русији увеле САД и њени савезници, промениле трговинске руте и пребациле више трговинских линија у Азију.

Русија је почела да намирује велики део своје трговине у јуанима, на рачун долара и евра. Кинеска валута је чинила 34 одсто руског увоза и 25 одсто извоза у јулу, према последњим подацима које је објавила Централна банка Русије.

Трговина у јуанима између ове две земље је у порасту, а кинеску валуту све чешће користе и треће земље, које нису биле заинтересоване за увођење санкција Русији, наводи се у академском раду, чији је коаутор Јаворчикова.

Истраживање је узело у обзир податке о руској трговини између јануара 2016. и децембра 2022.

"Многе од ових трговинских линија су успостављене пре рата", додале је она. "Али рат је подстакао коришћење кинеског јуана."

image