Економија

Јелен: Неке санкције Русији могле би да остану и после мировних преговора

У контексту мировних разговора, прилагођавање санкција био би могућ и одговарајући потез, али с обзиром на све што се догодило, неке би и остале, рекла је америчка министарка финансија
Јелен: Неке санкције Русији могле би да остану и после мировних преговора© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да ће неке санкције Русији, које су јој увеле Сједињене Америчке Државе и њени савезници, вероватно остати и после евентуалних мировних преговора са Украјином.

Могући преговори довели би до преиспитивања санкција руској економији, пренео је "Вол стрит џорнал".

"Русија се нимало није потрудила да учествује у преговорима са Украјином ни под једним условом прихватљивим за Украјину. Претпостављам да би у контексту мировних преговора, прилагођавање санкција био могућ и одговарајући потез", рекла је Јелен у интервјуу који је дала по доласку у Индонезију, где присуствује самиту Г20.

С обзиром на све што се догодило, нека ограничења руској економији вероватно би остала, додала је Јелен.

Америчка министарка финансија залагала се, између осталог, за увођење ограничења цене руске нафте, а тачка спорења била је како земље Европске уније планирају да спроведу ову меру. Прелиминарном одлуком ЕУ, донетом у октобру, казнене мере су проширене на испоруку, али и осигурање и финансирање.

Према тој одлуци бродови који превозе руску нафту која подлеже ограничењу цене изгубили би приступ европским лукама и за будуће испоруке нафте, без обзира да ли је она руска или не. Такве казнене мере забринуле су званичнике САД, који су за то да се ограничења мало попусте како би предузећа прихватала да испоручују руску нафту, што сматрају неопходним како би се заштитило светско тржиште од скока цена нафте ове зиме.

Јелен је рекла да је разговарала са европским колегама о олакшавању испорука и имплементацији одлуке о ограничењу цена руске нафте и да се нада да су нашли разумно решење.  

Централно питање у вези са ограничењем цене нафте које брине западне савезнике је да ли ће Русија прекинути извоз овог енергента како би узвратила на покушаје Запада да диктира цену овог њеног важног производа. Руски званичнци су рекли да неће продавати нафту под условима ограничавања њене цене.

"Ако Русија намерно прекине извоз нафте, САД ће предузети одређене кораке, попут повлачења нафте из својих стратешких резерви. Мислимо да ће ограничавање цене нафте функционисати и да имамо и могућност ослањања на наше стратешке резерве", рекла је Јелен.

image
VV inauguration
banner