Свет

Сијарто: Санкције Русији су промашај, нису постигле циљ а нанеле велику штету

Континент је погођен "огромном" енергетском кризом, инфлацијом и поскупљењем хране, оценио је мађарски министар спољних послова
Сијарто: Санкције Русији су промашај, нису постигле циљ а нанеле велику штетуwww.globallookpress.com © Deng Yaomin/XinHua

Санкције уведене Русији нису постигле ниједан од постављених циљева Европске уније и само су нанеле штету економијама држава-чланица, оценио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

ЕУ је, заједно са САД и неколико других земаља, увела строга ограничења Москви као одговор на њену специјалну војну операцију у Украјини, која је покренута у фебруару.

"Санкције које је Европска унија увела Русији су промашај. Потпуни промашај", рекао је Сијарто за јордански "Роја њуз" и додао: "Из Европске комисије је речено да ће нам санкције помоћи да што пре завршимо сукоб и да ће бацити руску економију на колена. Какав је исход? Апсолутно супротан. Сукоб постаје све бруталнији а, у међувремену, европска економија веома пати", рекао је Сијарто.

Министар је подсетио да је континент погођен "огромном" енергетском кризом, инфлацијом и поскупљењем хране. Сијарто је то илустровао чињеницом да је Мађарска прошле године платила седам милијарди евра за увоз енергената, док ће ове године морати да плати чак 19 милијарди евра.

"То је огроман новац. А све то је резултат неуспеле политике санкција."

Према његовим речима, уместо економских ограничења, ЕУ би требало да се фокусира на постизање мира у региону. Он сматра да би Русија и Сједињене Америчке Државе могле преговорима да нађу решење за Украјину.

"У суштини, ми смо једини у Европи који се залажемо за мир", рекао је он.

Министар је бранио одлуку Мађарске да одбије позиве Кијева да пошаље оружје и да не учествује у обуци украјинских снага. Ове мере "доприносе ескалацији", а не помажу у окончању сукоба, оценио је.

Мађарска економија се у великој мери ослања на руске енергенте због чега се влада Виктора Орбана опирала плановима Брисела да у потпуности забрани увоз нафте и гаса из Москве. Након напетих преговора, Будимпешта је добила неколико изузећа од ограничења за куповину руских фосилних горива широм блока.

Мађарска је ове недеље саопштила да неће подржати пакет заједничких зајмова ЕУ који би обезбедио 18 милијарди евра помоћи Кијеву.

image