Економија

Цене хране у Финској дивљају

Хелсинки се суочава са највећим поскупљењем намирница у последњих 27 година
Цене хране у Финској дивљајуwww.globallookpress.com © IMAGO/H.Tschanz-Hofmann

Цене хране у Финској прошлог месеца су забележиле највећи раст од 15,7 одсто на годишњем нивоу, известио је ТАСС, позивајући се на најновије податке које је објавио статистички центар те земље.

Такав пораст цена, наводно највећи од када је Финска пре 27 година приступила Европској унији, приписује се повећању цена ђубрива и енергената које су изазвали пандемија коронавируса и сукоб у Украјини.

И читава ЕУ суочава се са наглим порастом цена енергената и рекордном инфлацијом.

Највећи скок цена забележен је код основних намирница попут брашна, јаја, кафе и путера.

Тако је на пример брашно поскупело за драматичних 46 одсто, док су цене осталих прехрамбених производа порасле за више од 30 процената.

"Цене ће наставити да расту до краја ове и прве половине наредне године", рекао је професор истраживања на Институту за природне ресурсе Финске Јирки Ниеми.

Прелиминарни подаци Евростата објављени пре две недеље показали су да је у октобру инфлација у Финској порасла на 8,3 одсто, што је најнижа стопа међу државама чланицама ЕУ после Малте.

"Еуростат" је известио и да је цена кафе у ЕУ у просеку порасла за скоро 17 одсто на годишњем нивоу, при чему је Финска  са скоком цена од 40 одсто за 12 месеци, предњачила на листи.

image