Економија

Инфлација у Немачкој достигла највиши ниво у последњих 70 година

Главни узрок високе инфлације велико повећање цена енергената, али и многих других добара и услуга
Инфлација у Немачкој достигла највиши ниво у последњих 70 годинаwww.globallookpress.com © © Torsten Sukrow/SULUPRESS.DE

Годишња стопа инфлације у Немачкој убрзала је раст у октобру, достигавши највиши ниво од децембра 1951. године, показали су подаци немачког завода за статистику.

Индекс потрошачких цена, мерен немачким националним стандардима, порастао је у октобру за 10,4 одсто у односу на исти месец 2021. године, са нивоа од десет процената у септембру, саопштио је Федерални завод за статистику "Дестатис", потврдивши своје прелиминарне податке, пренео је "Маркетвоч".

Месечна стопа инфлације је у октобру износила 0,9 одсто.

Директор Института за макроекономију и истраживање пословног циклуса у Немачкој, Себастијан Дулијен, рекао је да се у новембру очекују даље високе стопе инфлације изнад десет процената.

Председник "Дестатиса" Георг Тиел оценио је да је главни узрок високе инфлације велико повећање цена енергената, али и многих других добара и услуга. Због тога људи сада нарочито осећају скок цена хране.

Немачка инфлација, усклађена са стандардима ЕУ, у октобру је износила 11,6 одсто на годишњем нивоу, што је раст у односу на 10,9 процената у септембру, навео је "Дестатис".

Крајем октобра објављени су резултати анкете коју је спровео "Мек Кинсеј", а која је показала да више од 57 одсто Немаца сматра да је растућа инфлација највећа претња њиховом благостању.

image
VV inauguration
banner