Економија

Санкције Русији не могу ништа: Све јача економска сарадња с Азијом

Шеф руске Царине истакао је да је обим трговања с Кином и Индијом у брзом порасту, али да јача и промет с латинском Америком
Санкције Русији не могу ништа: Све јача економска сарадња с АзијомGetty © Photo by Gregor Fischer/Getty Images

Економска сарадња Русије с азијским земљама наставила је да расте, док с Европском унијом и даље опада, изјавио је вршилац дужности шефа руске Федералне царинске службе Руслан Давидов на пленарној седници Међународног царинског форума у ​​Москви.

Давидов је истакао да трговина с Кином и Индијом брзо расте, док је у порасту и промет са земљама Латинске Америке. Не би ли се тај тренд наставио, поједностављене су царинске процедуре ради лакше испоруке робе.

"Ако је у време пре кризе, пре ковида, удео земаља Европске уније у нашој трговини био 50 одсто или више, сада је смањен на 16 одсто, док је удео азијских земаља порастао на скоро 70 одсто, и наставља да расте", навео је први човек руске царине.

Давидов је раније известио да се економска сарадња Москве са скоро свим државама Заједнице независних држава (ЗНД) шири, при чему ЗНД има удео од 14 одсто у руској спољној трговини. Статистика је показала да је у порасту и трговина с државама Евроазијске економске уније – очекује се да ће ове године достићи 100 милијарди долара.

image