Економија

Спољнотрговински промет Русије на крају године достигао рекордни ниво

За ово ће бити заслужан изузетно висок обим извоза, упркос санкцијама и силним ограничењима цене руских енергената, поручују из Федералне царинске службе Русије
Спољнотрговински промет Русије на крају године достигао рекордни нивоwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Спољнотрговински суфицит Русије на крају 2022. године достићи ће рекорд, без обзира на тежак децембар услед проблема са извозом енергената, рекао је за "РИА Новости" Руслан Давидов, први заменик шефа Федералне царинске службе (ФТС) Русије.

"Ако говоримо о вредности спољнотрговинског промета, ми смо већ претекли резултате од прошле године. Ово ће се углавном десити због великог обима извоза, те ћемо имати рекордно позитиван трговински баланс. Чак ни ситуација у децембру ове године неће утицати на показатеље", изјавио је, додајући да ФТС већ сада бележи смањење извоза енергената у друге земље због ограничења цене нафте, гаса и нафтних деривата.

Од 5. децембра Европска унија престала да је увози руску нафту која се транспортује путем мора. Г7, ЕУ и Аустралија у децембру су такође увеле ограничење цене руске нафте у случају када се она превози морским путем. У складу са том одлуком, забрањено је превозити и осигуравати танкере који превозе руску нафту на овај начин по цени која је изнад 60 долара по барелу.

Москва је на ова ограничења одговорила забраном испоруке сирове нафте и горива страним купцима који се придржавају горње границе цене у својим уговорима.

image