Економија

Руске компаније процветале после егзодуса западних фирми

Мултинационалне компаније продале су имовину вредну више од 21 милијарду долара
Руске компаније процветале после егзодуса западних фирмиwww.globallookpress.com © Sergey Petrov/news.ru

Руска предузећа убрзано попуњавају празнину коју су оставиле међународне компаније и имају користи од откупа имовине западних фирми по сниженим ценама, преноси "Блумберг".

Амерички гигант брзе хране "Мекдоналдс", група за паковање "Бал" и произвођач хемикалија "Хенкел" само су неке од компанија које су напустиле Русију због интензивног међународног притиска санкција и сопствених инвеститора након што је Москва покренула своју војну операцију у Украјини.

Западне фирме су продале предузећа у Русији у вредности од најмање 21 милијарду долара у 2022. и првој половини ове године, према процени новинске и истраживачке агенције АК&М.

Нова руска група предузетника је мало позната ван земље и нису стављени на санкције САД или ЕУ, наводи "Блумберг".

Један од примера је "Арнест група" Алексеја Сагала, која се фокусирала на козметику и потрепштине за домаћинство пре него што је прошлог септембра купила "Балово" предузеће за паковање пића у Русији за 530 милиона долара. Група је тада стекла 100 одсто удела у руској имовини друге по величини пиваре на свету, "Хајникена", за симболичну цену од једног евра у августу ове године.

Александар Говор, чије богатство потиче од пословања са угљем, преузео је "Мекдоналдс" у Русији након што је амерички гигант одлучио да напусти тржиште. Ребрендирајући ланац у "Укусно и тачка", Говор је купио свих 850 руских локала франшизе а у јуну је ребрендирани ланац брзе хране известио да је надмашио првобитни учинак, региструјући више од 500 милиона посета током прошле године.

Неки познати бизнисмени су такође имали користи од егзодуса западних фирми. Најбогатији човек Русије, Владимир Потанин, који је власник рударског гиганта "Норилск никл", купио је Росбанку од француске банкарске групе "Сосијете женерал" прошле године. Милијардера су лично санкционисале САД и Велика Британија у децембру 2022.

Одлазак мултинационалних компанија имао је за циљ да ослаби руску привреду, али према мишљењу неких стручњака у стварности је то ишло на руку новом таласу бизнисмена, посебно пошто је Москва искључила лак излазак западних фирми.

Према постојећим законима који регулишу процедуре продаје, фирме које напуштају Русију су у обавези да продају своју имовину уз попуст од 50 одсто. Такође треба да добију владину дозволу за продају и уплате обавезни допринос у руски буџет, који износи најмање 10 одсто од половине тржишне вредности имовине компаније у земљи.

image