Славски период диктира раст цена свих врста меса: Колико кошта печено прасе?
На тржиште меса, односно цене прасећег и јагњећег меса утиче период слава у новембру, од којих је већина мрсна.
Забележен је раст цена товне јунади и товних бикова, показују подаци Система тржишних информација пољопривреде Србије.
На појединим продајним и откупним местима, у првој недељи новембра, доминантна цена прасади је износила 450 динара за килограм, док је откупа цена јагњади износила 500 динара у кланицама на подручју Шапца.
Према речима Аце Јакшића, власника услужне кланице и печењаре, у другој недељи новембра цене прасића и јагњића су се изједначиле и достигле 500 динара, са тенденцијом раста прасећег меса због мањка на тржишту и повећане потражње условљене празницима.
Прасе од 20 килограма, уређено и испечено, како наводи, кошта око 14.000 до 15.000 динара.
Јакшић наводи да је потражња за припремом печења смањена у односу на прошлу годину.