Економија

Брнабић: Србија финансијски стабилна, прелепа ствар што можемо да делимо новац грађанима

Премијерка Србије каже да је иницијатива за доделу помоћи грађанима била идеја Александра Вучића
Брнабић: Србија финансијски стабилна, прелепа ствар што можемо да делимо новац грађанима© M.A./ATAImages

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да закључно са новембром јавни дуг Србије износи 51,5 одсто БДП-а и оценила да је Србија финансијски стабилна, безбедна и сигурна земља.

Брнабић сматра да је једнократна помоћ коју држава даје средњошколцима, пензионерима и осталим осетљивим групама важна и подсетила да је држава почела да дели такву врсту помоћи на иницијативу председника Александра Вучића још у време пандемије корона вируса.

"Важно је да наши пензионери и породице у Србији, корисници социјалне помоћи, да виде да држава брине, да им укаже пажњу, да држава може, да је држава стабилна, да имамо тај оптимизам", рекла је Брнабић гостујући на телевизији Пинк.

Она је оценила да је "прелепа ствар" што је држава у могућности да помогне својим грађанима и да им покаже да брине о њима.

Испуњена обећања дата пољопривредницима

Премијерка је рекла да Влада Србије реализује све што је договорено са пољопривредницима, односно, да им је омогућена куповина горива по максималној цени од 179 динара и да могу да купе одједном 400 литара.
"Све о чему смо разговарали, ми смо тренутно покренули", рекла је Брнабић.

Она је рекла да је влада у четвртак усвојила закључак да пољопривредници могу да сипају на пумпама 400 литара горива, а не као до сада, два пута по 60 литара.

Цена дизела је 179 динара, у ствари 129 динара када се изврши рефакција, нагласила је Брнабићева.

Подсетила је да је у среду одржан први састанак радне групе која треба да омогући слободно тржиште и уреди трговање на берзи.

"Да и индивидуална пољопривредна газдинства могу сама да учествују на тржишту, да могу да продају своју робу преко фјучерса и имају бољу цену. Да не зависе од монополиста и картелиста. Тај састанак радне групе прошао је баш добро и ја сам у контакту са свима њима. Сви су задовољни. Све што је Влада Србије обећала, све ће и испунити", навела је премијерка.

image