Економија

Рубља све јача због одлуке руских извозника да девизе претварају у домаћу валуту

Рубља је у последња два месеца ојачала око 10 одсто у односу на долар
Рубља све јача због одлуке руских извозника да девизе претварају у домаћу валутуwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Велики руски извозници последња два месеца своје зараде у девизама све више претварају у рубље, рекла је директорка сектора за финансијску стабилност Банке Русије Јелизавета  Данилова на брифингу за новинаре прошле недеље.

Према речима Данилове, само у октобру нето продаја девиза 29 највећих извозника у земљи скочила је за 36 одсто на месечном нивоу, на 12,5 милијарди долара. Она није дала тачне цифре за новембар, али је истакла да су оне већ премашиле укупан износ за претходни месец.

Званичница је рекла да је тренд пратио прошломесечни председнички декрет којим се извозницима налаже да продају своје иностране приходе и репатрирају приходе. Мера је уведена да би се подржала рубља, која је у то време слабила у односу на западне валуте.

"У октобру и новембру ове године рубља је ојачала за више од 10 одсто у условима раста цена нафте и обнављања трговинског биланса. Јачању је допринело и повећање кључне стопе, које је ограничило претерану тражњу за увозом и повећало подстицаје компанијама да брзо конвертују девизну зараду", објаснила је Данилова.

Дана 10. октобра, дан пре него што је председник Владимир Путин потписао указ, један амерички долар вредео је око 100 рубљи. До петка вредност долара пала па је један долар вредео 90 рубаља.

Данилова је истакла да ће будући курс рубље у великој мери зависити од спољнотрговинске динамике и светских цена нафте.

image