Економија

Мићовић: Цене горива остају на садашњем нивоу, нема назнака да ће доћи до већих турбуленција

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије је поручио да горива има довољно и да ће цене остати отприлике на овом нивоу
Мићовић: Цене горива остају на садашњем нивоу, нема назнака да ће доћи до већих турбуленцијаwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Нови договори ОПЕК-а унели су неизвесност на нафтно тржиште – земље извознице нафте договориле су се о новом смањењу производње и ширењу картела.

Тврде и да цена барела од 80 долара није реална. Међутим, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић је за РТС рекао да горива има довољно и да ће цене остати на овом нивоу, јер нема индикација да ће доћи до неких већих турбуленција.

ОПЕК већ више од две године смањује производњу, а Мићовић је рекао је да из једне кризе идемо у другу.

"Све је почело ковидом и падом цене сирове нафте, чак испод нуле. Тада су сви схватили, произвођачи и извозници нафте, да морају да смање своју продукцију како би ускладили ниво понуде и потражње. Имамо скоро изашле податке за процену производње од 2023. године. ОПЕК земље производе око 33 милиона барела на дан у 2023. години и то је смањење од, 0,91 милион барела", објаснио је Мићовић.

Према његовим речима, њихово место заузимају у то време државе ван ОПЕК-а, које су повећале своју производњу за 1.780.000 барела и тако је успостављена равнотежа.

"Земље ОПЕК-а то нису урадиле, цена нафте би пала ниско, то делује као добра вест. Међутим, дугорочно то је неодрживо и може да угрози снабдевање. Ова цена од 80, колико год ОПЕК био незадовољан, је заправо у том коридору 85 плус минус, где је реално прихватљива цена и за потрошњу и за производњу", истакао је Мићовић.

Састанак ОПЕК-а који је одлаган, одржан је у четвртак. Мићовић каже да свих претходних месеци, када је најављивана седница ОПЕК-а, шпекуланти су успевали да подигну цену нафте и да јефтину купљену нафту распродају.

Цене деривата падају

Већ пету недељу на европском тржишту и цене деривата падају, а падају и на нашим пумпама. Мићовић је анализирао дијаграм који показује период важења уредбе о одређивању највиших малопродајних цена у Србији.

"Горња линија показује како су се кретале малопродајне цене. Од 222 динара које су биле највише, до 180 колико су биле најниже цене. Котације дизела на међународном тржишту и нашег тржишта се поклапају и показују колико на малопродајну цену у Србији доминантно утичу котације са међународног тржишта", напоменуо је Мићовић.

Како је рекао, сада смо на нивоу од 200 динара по литри дизела и то је апсолутно у складу са променом међународног тржишта.

Мићовић је напоменуо да горива има довољно и да ће цене остати отприлике на овом нивоу, јер нема индикација да ће доћи до неких већих турбуленција.

Додао је да је јануар и фебруар период када је најмања потрошња горива.

"Никаквих проблема сигурно неће бити с количинама, а комерцијалне залихе су на таквом нивоу, да можемо и јануар да премостимо уколико буде леда. Никада лед не траје тако дуго, много су опаснији летњи периоди када је суша и низак водостај, он може трајати месецима. Лед може трајати месец дана, сви су за то спремни", истакао је Мићовић.

image
VV inauguration
banner