Економија

Опет поскупео дизел: Како се кретала цена горива од почетка године?

У мају је за пун резервоар од 50 литара горива било довољно 9.000 динара, а сада возачи морају да издвоје 1.700 динара више
Опет поскупео дизел: Како се кретала цена горива од почетка године?Getty © Sean Gallup

Литар евродизела ће од данас коштати 214 динара, а цена бензина европремијум БМБ биће 191 динар. То значи да је ове недеље дизел поскупео за три динара, а бензину је цена пала за један динар. Ово, међутим, није крај поскупљењу нафтних деривата. Корекција цена се наредних дана очекује и због најављеног повећања акциза на гориво.

Најповољнија цена дизела од почетка године је била у мају, када је литар био 180 динара, што значи да је од тада поскупео за 34 динара. Половином године је за пун резервоар од 50 литара горива било довољно 9.000 динара, а сада возачи морају да издвоје 1.700 динара више. Само у последња два и по месеца, од 14. јула, дизел је поскупео за чак 28 динара.

Од 1. октобра ступа на снагу Закон о изменама и допунама Закона о акцизама, а очекује се да ће због тога гориво у Србији у малопродаји највероватније поскупети за око шест динара. Влада Србије је подигла износ акцизе на евродизел за 4,76 динара, а на бензин за 4,63 динара по литру.

Стручњак за енергетику и почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић, каже за РТ Балкан да се може очекивати додатно поскупљење нафтних деривата за 5 до 6 динара у октобру, због измена Закона о акцизама којима се оне повећавају за осам одсто.

То поскупљење је готово извесно, када је у питању домаће тржиште, док даље притисак на цене ствара цена сирове нафте.

"У основи, цена сирове нафте дугорочно утиче на цену бензина и дизела, док цене на пумпама и даље зависе од рафинерија и од пореских оптерећења. Јасно је, ако дугорочно гледано, цене сирове нафте буду веће, рафинеријама ће бити скупље да је набаве, па ће и њихов производ бити скупљи. Цена сирове нафте је порасла мимо очекивања. Саудијска Арабија и Русија су се договориле да смање производњу, Арабија за милион, а Русија за 500.000 барела дневно и то се одразило на цену", каже Атанацковић.

Он напомиње да је очигледно да је потражња за дизелом тренутно значајно већа него за бензином и да је зато ова врста горива скупља.

"Дизел је готово током целог периода, од почетка енергетске кризе, на разлици од око 20 динара. Код нас се више користи дизел, за камионе и за све пољопривредне машине", каже Атанацковић.

Подсетимо, Влада Србије контролише цене горива од 10. фебруара прошле године, а од тада је Уредба продужавана на месец дана и више пута мењана. Приликом првог саопштавања контролисаних цена, које се објављују сваког петка, горња граница за евродизел била је на 179 динара, а безоловни бензин је коштао максимално 171 динар по литру.

image
VV inauguration
banner