Економија

Шпанска министарка финансија нова председница Европске инвестиционе банке

Нова шефица ЕИБ-а биће задужена за усмеравање милијарди евра зајмова великим инфраструктурним пројектима широм Европе и обнови Украјине
Шпанска министарка финансија нова председница Европске инвестиционе банкеGetty © Kevin Dietsch / Staff

Шпанска министарка финансија Надија Калвињо биће нова председница Европске инвестиционе банке (ЕИБ), сагласиле су се данас земље чланице ЕУ.

Калвињо би требало да дужност председнице банке, са седиштем у Луксембургу, преузме 1. јануара, када истићче мандат актуелном председнику ЕИБ Вернеру Хојеру, преноси "Политико".

Калвињо је новинарима у Бриселу рекла да ће ЕИБ имати "још важнију улогу у будућности да финансира зелену транзицију како би пружила финансијску подршку обнови Украјине и подржала улогу Европе у свету".

Током надметања за лидера ЕИБ, које је трајало протеклих неколико месеци, једна од противкандидаткиња Калвињо била је Маргрете Вестагер, која је узела одсуство са дужности европске комесарке за дигиталну агенду и конкуренцију.

Нова шефица ЕИБ-а биће задужена за усмеравање милијарди евра зајмова великим инфраструктурним пројектима широм Европе и играће кључну улогу у обнови Украјине и обезбеђивању финансирања за климу у годинама које долазе.

Одлука да се социјалистичкој кандидаткињи са југа ЕУ додели место шефа ЕИБ могла би да утиче на друге "тезге" које ће се делити након европских избора у јуну, наводи бриселски портал.

Калвињо је имала подршку две најмоћније земље ЕУ - Немачке и Француске којима Вестагер није одговарала.

image