Економија

Централне банке купиле 42 тоне злата у октобру: Више од половине златних полуга отишло у Кину

Народна банка Кине остала је највећи купац златних полуга, јер је пријавила куповину 23 тоне злата. То значи да је Кина од почетка године купила 204 тоне и да сада располаже укупним резервама од 2.215 тона
Централне банке купиле 42 тоне злата у октобру: Више од половине златних полуга отишло у Кинуwww.globallookpress.com © IMAGO/Michael Piepgras

Централне банке су наставиле да купују злато, са пријављеним нето месечним количинама од укупно 42 тоне у октобру, објавио је Светски савет за злато. Према извештају објављеном прошле недеље, то је за 41 одсто мање од 72 тоне у септембру, али и даље 23 одсто изнад месечног просека од јануара до септембар када су куповале око 34 тоне.

Народна банка Кине остала је највећи купац златних полуга, јер је пријавила куповину 23 тоне злата у 12. узастопном месечном допуњавању својих резерви. То значи да је Кина од почетка године купила 204 тоне и да сада располаже укупним резервама од 2.215 тона.

Централна банка Турске такође је купила значајну количину злата у октобру, 19 тона и тиме је своје златне резерве повећала на 498 тона.

У извештају се наводи да је куповина осталих централних банака била скромнија. Народна банка Пољске је, како се извештава, такође наставила да повећава своје залихе злата, купујући још шест тона. Њене залихе жутог метала су ове године порасле за више од 100 тона, на укупно 340 тона. Резервна банка Индије, Чешка народна банка, Народна банка Републике Киргизије и Централна банка Катара биле су такође значајни купци у октобру.

image