Економија

"Блумберг": Стање у немачкој економији све горе, мало наде за опоравак

Економија је веома лоша, рекао је председник института „Ифо“ Клеменс Фуест, чекамо на опоравак, али он никако не долази
"Блумберг": Стање у немачкој економији све горе, мало наде за опоравакwww.globallookpress.com © FrankHoermann/SVEN SIMON

Немачка пословна очекивања су се погоршала, што смањује наде у опоравак почетком следеће године, извештава "Блумберг".

Показатељ пословних очекивања института "Ифо" у претходном месецу пао је са 85,1 на 84,3 у децембру. Аналитичари су раније предвиђали благи раст.

"Економија је веома слаба," рекао је председник института "Ифо" Клеменс Фуест. "Чекамо на опоравак, али он никако не долази, што је веома забрињавајуће." "Немачка би у другој половини године могла да се нађе у рецесији, јер су и даље присутне геополитичке напетости, што даљи пад чини вероватним", додао је Фуест.

Ситуација око буџета за наредну годину само повећава неизвесност. "Проблем је у чињеници да постоји много неизвесности око будуће економске политике", изјавио је Фуест. "Потребна је убедљива економско-политичка стратегија за опоравак, а таква стратегија потпуно изостаје."

Најтеже стање у немачкој економији је у сектору услуга.

Бундесбанка и даље очекује раст следеће године, јер се приходи домаћинстава побољшавају. Међутим, Бундесбанка је за немачку економију 2024. предвидела само благи раст од 0,4 одсто.

Немачка економија је највише погођена политиком повећања каматне стопе Европске централне банке.

image