Свет

Решена криза: Немачка влада постигла договор о буџету за 2024.

Лидери владајућих партија обећали су да ће наставити да подржавају Украјину и финансирају транзицију према чистој енергији
Решена криза: Немачка влада постигла договор о буџету за 2024.Getty © Michele Tantussi / Stringer

Лидери немачке тропартијске владајуће коалиције договорили су нови нацрт буџета за следећу годину након вишенедељних напетих преговора који су гурнули земљу у политичку и фискалну кризу.

"Влада се држи својих циљева", рекао је канцелар Олаф Шолц у Берлину. Али, додао је, "такође је јасно да морамо да се задовољимо са знатно мање новца да бисмо постигли ове циљеве".

Шолц је обећао да ће Немачка наставити да испуњава обавезе у циљу промовисања зелене транзиције индустрије земље и пружања војне помоћи Украјини. Али он је такође рекао да ће влада морати да обузда потрошњу како би попунила финансијски јаз који се процењује на 17 милијарди евра за 2024. годину, преноси "Политико".

Тај јаз се појавио након што је прошломесечна пресуда највишег суда у земљи направила рупу од 60 милијарди евра у државним финансијама. Пресуда је такође ограничила могућност владе да повлачи новац из посебних фондова успостављених како би се избегло ограничење дефицита од 0,35 одсто БДП-а осим у временима кризе.

Шолц је, ипак, оставио отворена врата за потенцијалну суспензију дуга за 2024. ако сукоб у Украјини ескалира или ако савезници попут САД смање своју подршку. Такав сценарио, каже, захтевао би од Немачке да повећа своју помоћ.

image