Економија

Лоша вест за Европу: Кина и Катар потписали дугорочни уговор о течном гасу

Споразум предвиђа да "Катар енерџи" кинеском "Синопеку" шаље четири милиона тона годишње у наредних 27 година
Лоша вест за Европу: Кина и Катар потписали дугорочни уговор о течном гасуwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Кина је са Катаром потписала споразум о куповини течног природног гаса (ЛНГ) у вредности од 60 милијарди долара.

Споразум подразумева да ће "Катар енерџи" кинеској националној енергетској компанији "Синопек" слати четири милиона тона течног природног гаса годишње у периоду од 27 година, почевши од 2026. године.

То представља најдугорочнији споразум о набавци ЛНГ-а који је Кина до сада потписала, напомиње "Блумберг".

Санкције које је Запад увео Русији од почетка војне операције у Украјини допринеле су вртоглавом расту цена гаса, али и учиниле да конкуренција при куповини ЛНГ-а постане још интензивнија, будући да је остатак светског тржишта тог енергента оптерећен скоро до максимума, те да се глобална производња неће повећавати пре 2026. године.

Европи су потребне огромне количине ЛНГ-а не би ли успела у намери да њиме замени руски гас из гасовода који је чинио скоро 40% увоза тог енергента на Старом континенту.

За разлику од Кине, међутим, Европа се није одважила на потписивање дугорочних споразума о увозу ЛНГ-а са Катаром.

Учвршћивање "изврсних билатералних односа"

Кинески увоз ЛНГ-а је ове године опао због стриктних антиковид мера, али се очекује да ће потрошња у Кини поново почети да расте 2023. године и да ће се тај раст наставити током целе наредне деценије.

Гас за "Синопек" долазиће из источне експанзије гасног налазишта "Северно поље" које Катар дели са Ираном. Оцењује се да ће експанзија "Северног поља" коштати Катар и инвеститоре "Шел" и "Ексон мобил" скоро 30 милијарди долара.

Катар улаже још оквирно 15 милијарди долара у проширење "Северног поља" на југу. То ће повећати капацитет производње ЛНГ-а земље на 126 милиона тона, док се очекује да ће тај пројекат бити завршен до 2027. године.

Шеф "Катар енерџи" и министар енергетике Катара Сад ел Каби изјавио је да ће споразум са кинеском компанијом "додатно учврстити изврсне билатералне односе" те две земље и "помоћи Кини да задовољи своје растуће енергетске потребе".

Кина је такође наставила да повећава увоз руских енергената, па је тако вредност набавке природног гаса, угља, сирове нафте и нафтних деривата порасла на скоро 60 милијарди долара од почетка руско-украјинског сукоба, док је прошле године износила око 35 милијарди долара.

image
VV inauguration
banner