Економија

Биће више посла и више пара, Мали: Планирамо даље повећање плата и прилив инвестиција

Министар финансија каже да се у овој години очекује да ће наш БДП у апсолутном износу бити око 74,5 милијарди евра и да ћемо расти по стопи од 3,5 одсто
Биће више посла и више пара, Мали: Планирамо даље повећање плата и прилив инвестиција© TANJUG/RADE PRELIĆ

Не јурим функцију премијера, где год да будем даћу свој максимум. Привредни раст наше земље је у 2023, према прелиминарним извештајима износио 2,5 одсто, што је у складу са нашим проценама и очекивањима. То истовремено значи да је у четвртом кварталу 2023. наш привредни раст убрзао на 3,9 одсто БДП. Овако потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали у божићном интервјуу "Новостима" одговара на питање о расту наше привреде у 2023, који је двоструко већи него у ЕУ.

Притом је веома важно што је раст диверсификован и остварен у свим привредним секторима - грађевина, пољопривреда, индустрија и услужни сектор. У апсолутном износу наш БДП је у 2023. износио око 69,1 милијарду евра, а сетите се само да је 2012. БДП у апсолутном износу био 33,7 милијарди евра.

"У овој години очекујемо да ће наш БДП у апсолутном износу бити око 74,5 милијарди евра и да ћемо расти по стопи од 3,5 одсто. Веома је важан податак и да је у трећем кварталу прошле године стопа запослености износила 50,7 одсто, а 2,36 милиона људи у Србији је било запослено, што је најбољи резултат у историји. Истовремено, стопа незапослености је на рекордно ниском нивоу од девет одсто", каже Мали.

Он указује да нигде није лако и напомиње да је "једна Немачка у рецесији". Мали каже да је пре десет година Србија била архетип земље како једна европска држава не треба да буде уређена.

"Србију су инвеститори тада заобилазили, није имала развијену инфраструктуру, нити поверење да може да изгура тако велике пројекте да би их неко финансирао, није имала фабрике, радна места. Људи су живели са просечном платом од 330 евра, са око 200 евра просечне пензије и са минималном зарадом од око 15.700 динара. Имали смо катанце на фабрикама и пола милиона људи који су остали без посла, па је сваки четврти грађанин био незапослен и без примања", напомиње Мали.

Он наводи да је у Србији у последњих десет година отворено више од 460 фабрика и производних погона, а да је само прошле године привукла око 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција, колико очекујемо и у овој години.

"Подигли смо просечне плате на 840 евра у децембру 2023, просечне пензије на 390 евра у јануару ове године и минималну зараду на више од 400 евра. И континуирано их повећавамо, иако су последње четири године време велике светске кризе, која и нас наравно погађа. Симболично, 15 година након тога, 2027, са "Експом", Србија ће бити центар света. То је наша велика развојна шанса коју ћемо искористити да покажемо колико смо порасли у претходној деценији. Уз све ово, сматрам да је наш успех утолико већи што те 2012. нисмо кренули од плуса, чак ни од нуле, него из огромног минуса", каже министар финансија.

Он истиче да је српски економски план за наредне четири године - даљи раст.

"Планирамо даљи и континуиран раст плата, пензија и минималне зараде, БДП у већем износу, даљи раст запослености, даљи раст прилива страних директних инвестиција и подизање општег квалитета живота. Све то кроз висока капитална улагања јер је то мотор развоја који даље гура привреду, и све секторе, а битно нам је да сви расту", поручио је Синиша Мали.

Додаје да ће томе највише допринети припреме и организација специјализоване "Експо" изложбе, јер ће се градити као никада досад, укључујући путеве и пруге, пратећу комуналну инфраструктуру, Национални стадион, 1.500 станова и пратећих објеката.

image