Србија и Балкан

Министарка Грујичић: Плате лекара веће од јануара, специјалисти се враћају у домове здравља

Министарка здравља најављује да ће се софтвер који се користи за заказивање магнетне резонанце, користити и за заказивање специјалистичких прегледа у неколико области
Министарка Грујичић: Плате лекара веће од јануара, специјалисти се враћају у домове здравља© TANJUG/ Aleksandar Canić

Почетак године доноси ново повећање плата у здравству, па ће плате лекара и специјалиста бити 1.259 евра, најавила је ресорна министарка Даница Грујичић.

"Што се тиче плата – нико није задовољан, али је чињеница да су далеко веће плате него што су биле и треба да буду још веће. Оно на чему сада радимо са синдикатима, то су нови коефицијенти где ће морати пре свега школска спрема да се плати, а са друге стране мора се плати и рад. Значи, израда норматива, то је нешто што мора се заврши у овој години да би онда заиста направили разлику између оних који носе посао и оних који придржавају посао", рекла је Грујичић за РТС.

Листе чекања

Када су у питању листе чекања и њихово скраћење, министарка најављује да ће се софтвер који се користи за заказивање магнетне резонанце, користити и за заказивање специјалистичких прегледа у неколико области. Посебно за области као што су ендокринологија или офталмологија.

"То захтева једну дубљу анализу и ми ћемо највероватније већ одмах иза нове године софтвер који смо искористили за заказивање за магнетну резонанцу користити као једну врсту контроле заказивања прегледа за офталмологију, ендокринологију и оне области које су најзахтевније", рекла је министарка.

Истиче да је проблем настао када је укинута читава специјалистичка служба у многим домовима здравља.

Негде су локалне самоуправе на себе преузеле финансирање тих специјалистичких служби, али многи домови здравља су остали и без офталмологије, без оралног хирурга, без интернисте, без дерматолога.

"Први корак који треба да направимо је да се промени правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности и наравно Закон о здравственој заштити који ће омогућити спуштање свих оних специјалности на ниво дома здравља", рекла је она.

Указује да треба да се уради шестомесечно проверавање листе чекања за ортопедију.

"Заиста не могу да верујем да никако на други начин не може да се помогне пацијентима, него само уградњом или вештачког кука или вештачког колена. Ја бих пре ишла на то да се одобри фонду да једноставно плаћа рехабилитационе центре, не онда после операције, после операције њему најмање треба, него да се избегне операција", рекла је министарка.

Грујичић је рекла да је према урбанистичком пројекту Београда, опредељено место за Онкологију 2 – преко пута Тиршове 2.

"Са једном лепом пасарелом за нашу децу јер сва дечја одељења у Клиничком центру која сада постоје морају прећи у терцијарну дечју установу, а то је Тиршова 2. Тако да ће прећи и дечија одељења са Института за онкологију и радиологију Србије", рекла је Грујичићева додајући да се нада да ће изградња Онкологије 2 бити завршена 2027.

image