Економија

Чишћење на коридорима: Шта ће бити са руинама поред пута и колико има напуштених објеката

Уклањање руина поред коридора најављено је још пре неколико година, али оне и даље постојано стоје дуж најважнијих саобраћајница, јер без обзира што њихов изглед није репрезентативан, оне су у приватној својини
Чишћење на коридорима: Шта ће бити са руинама поред пута и колико има напуштених објеката© AdobeStock/Banedeki/Wirestock Creators

Мотел код Сремске Митровице, напуштено градилиште код Смедерева, бензинске пумпе – само су неки од десетине објеката на српским ауто-путевима о којима нико годинама не брине. Уклањање руина поред коридора најављено је још пре неколико година, али оне и даље постојано стоје дуж најважнијих саобраћајница, јер без обзира што њихов изглед није репрезентативан, оне су у приватној својини, тако да држава не може лако да реши овај проблем.

Ова тема поново је актуелизована, када је недавно председник Србије Александар Вучић изјавио да све уџерице и ружни објекти који се налазе поред ауто-путева и пруга морају да се изграде и уреде или да се уклоне. Уколико то не ураде, наговестио је да би решење могла бити експропријација, односно да држава откупи те објекте и да их среди. За то би, ипак, била потребна измена прописа.

Напуштене пумпе и хотели на 20 локација

Пре три године су отпочети заједнички инспекцијски надзори Републичке грађевинске инспекције и грађевинске инспекције јединица локалне самоуправе које су за све објекте поред ауто-пута утврдиле статус.

У "Путевима Србије" за РТ Балкан кажу да је попис који је најављен 2020. године завршен и да је на њиховом списку 20 локација на којима се налазе незавршени хотели, пумпе и напуштена градилишта поред најпрометнијих саобраћајница. 

"Сви пописани објекти су ван функције и у запуштеном су стању. За све објекте су познати власници. Неки од објеката имају, а неки немају одобрења за градњу, док су неки у поступку легализације. Већина пописаних објеката се налази на земљишту које је у приватној својини и њихово уклањање није могуће без решења надлежних инспекцијских служби", кажу у "Путевима Србије" за РТ Балкан.

Највише објеката који погледе пролазника привлаче својим ружним изгледом има на Коридору 10, односно на ауто-путу од граничног прелаза Хоргош са Мађарском до државне границе са Македонијом. Пописано их је чак 14.

На државном путу од Батроваца до Београда има их на пет локација, док се на потезу од Ниша до Димитровграда налази један напуштени објекат.

Председник Вучић је недавно најавио пројекат "Србија на длану" и рекао да уџерицама није место поред велелепних ауто-путева. Он је рекао ће то бити пројекат преко ког ће моћи да се врши контрола из ваздуха.

"Нећу да видим више уџерице поред велелепних ауто-путева. Ако ти као власник нећеш то да склониш, нема проблема, експропријација, ми плаћамо. Донећемо јединствени закон којим ћемо решити вишедеценијски проблем", навео је председник Србије.

Он је најавио да ће све ружне објекте поред ауто-пута власници морати или да заврше и приведу намени или да их сруше и дао је рок до јуна да се овај проблем коначно реши.

"Има све лепо да почистите, а ако нећете, ми ћемо то да почистимо. Србија мора да има најлепше и најчистије лице. Мора ред да се зна. Не можете ви то ту 30 година да држите, па да чекате не знам ни ја шта. То је од јавног интереса, од интереса за све грађане", рекао је Вучић.

Руше стари мотел код Сремске Митровице

Мотел "Сава" код Сремске Митровице је један од пет објеката на потезу између Батроваца и Београда који више од две деценије представља руину. Овај објекат који је некада био у власништву Угоститељско-трговинског предузећа "Сирмијум", приватизован је давних деведесетих. У згради у којој је у приземљу био ресторан, а на спрату собе, остали су само зидови. Све је из мотела однето, врата, прозори разбијени, а простор око зграде је зарастао у коров.

Директор Јавног предузећа за послове урбанизма "Урбанизам" Мирјана Вашут je на последњој седници Скупштине Града Сремска Митровица одржаној крајем прошле године рекла да стари мотел мора бити срушен, јер он једном трећином стоји у зони забране изградње и због тога не може да се реконструише, него ће се срушити и изградиће се нови, али не на темељима старог, већ померен ка граду.

"За пословну зону у којој се налази девастирани мотел у Сремској Митровици промењен је плански основ, те је због тога потребно израдити план детаљне регулације. Такође, донете су измене и допуне просторног плана Коридора 10 који сада даје веће могућности за изградњу услужног центра на овом простору. Овде је дошло до низа конфликата у смислу имовинско-правних односа", рекла је Мирјана Вашут, пренеле су "Сремске новине".

Она је објаснила да проблем са овим објектом није само естетске природе, већ да се зауставне траке које су неопходне на овако важном коридору налазе на приватном земљишту, као и да се сам девастирани објекат мотела налази у зони ауто-пута где није дозвољена изградња.

Град је израдом плана детаљне регулације покушао да реши овај проблем, тако што ће се омогућити изградња зауставних и излазних трака и одредити зона у којој је могуће градити све садржаје услужних центара на Коридору 10, па самим тим и изградња новог мотела, бензинске пумпе, али који ће бити "увучени" у односу на постојећи објекат.

"Било је крајње време да се то уради, јер Сремска Митровица као град на једном овако важном геостратешком положају у смислу поменутог коридора, треба да има простор на којем ће се путници који путују са запада на исток заустављати. Биће изграђена и нова бензинска пума, а приватни инвеститор, који је власник садашњег мотела, чека да план буде готов", рекла је Вашутова.

image