Србија и Балкан

Председник обишао радове на брзој саобраћајници: Шта нам доноси "Осмех Војводине"

Председник Србије је истакао да је реч о значајној инвестицији и да у последњих неколико деценија није грађена таква у том делу земље
Председник обишао радове на брзој саобраћајници: Шта нам доноси "Осмех Војводине"© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Председник Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка радова на изградњи брзе саобраћајнице "Осмех Војводине", од Бачког Брега до Српске Црње у дужини од 185,5 километара, да ће велики број места на тој траси бити на мапи најбољих путева у Србији и најавио почетак радова на БИО4Кампусу у Београду

"Ово је једна од ствари која ће да приближи Сомбор Новом Саду и Београду и да га приближи и Мађарској. Наравно и мрежи аутопутева у Румунији и да буде коридор и за Румуне и Мађаре. То је за нас од огромног значаја", рекао је Вучић током обиласка радова.

Навео је да држава улаже велика средства у изградњу "Осмеха Војводине" и тиме показује колико су нам важна сва та места у Војводини кроз коју ће проћи брза саобраћајница.

Вучић је истакао да, када прође аутопут или брза саобраћајница, онда долазе и инвеститори.

"То је све део онога што смо ми назвали  ЕКСПО 2027. Дакле, није ЕКСПО само везан за Београд, већ за целу земљу", поручио је председник.

Он је истакао да ће због тог пројекта и наше компаније имати више посла, што је значајано како би се задржали млади у тим местима.

Председник Србије је рекао да када је реч о делу јужног Баната први пут је уложено у реконструкцију пута од Јарменоваца и Јаношика према Пландишту.

"У средњем Банату срамота ме да погледам од Сечња, да погледам у Црњи део пута како изгледају, то ћемо сад да мењамо и радимо. Мораћемо много тога да урадимо у наредном периоду", нагласио је Вучић.

Додао је да се за Војводину увек мислило да је најразвијенији део Србије, а да су заправо у централној Србији развијенији многи делови од појединих делова Баната.

"Зато је ова саобраћајница важна за цео северни Банат. Кад изградите аутопут Београд-Зрењанин, то вам диже цео јужни Банат. Све око Зрењанина ће да процвета", рекао је он.

Истакао је да мора да се улаже у Банат много више, али и у део јужнобачког округа такође и у западнобачки округ, делове севернобачког и посебно у севернобанатски округ.

Вучић је оценио да је да је потребно "још инвеститора, да будемо још богатији".

"Рекли смо до краја мандата 1.400 евра и остајемо при томе", истакао је Вучић и најавио почетак радова на БИО4Кампусу у Београду.

"Сутра се креће у радове за БИО4Кампус у Београду, то су велике ствари", рекао је Вучић. 

Подсећамо да је премијерка Ана Брнабић најавила раније да ће изградња БИО4Кампуса бити завршена до краја 2026. године чиме ће, према њеним речима, Србија постати један од најнапреднијих европских центара за биотехнологију.

Она је објаснила да ће у кампусу бити окупљено 1.400 професора, истраживача, 4.000 студената, преко 1.000 доктора наука и да ће се ту налазити 300 најсофистициранијих лабораторија.

image