Економија

Инфлација у децембру скоро преполовљена у односу на 2022: Да ли сте приметили шта је појефтинило?

Просечна годишња инфлација у 2023. години, према процени Републичког завода за статистику, износила је 12,1 одсто, посматрано и на месечном нивоу показује знаке попуштања, па је у децембру износила 0,1 одсто
Инфлација у децембру скоро преполовљена у односу на 2022: Да ли сте приметили шта је појефтинило?www.globallookpress.com © Alexander Legky

Међугодишња инфлација је наставила да успорава и у децембру је, према подацима Републичког завода за статистику, износила 7,6 одсто што је готово двоструко ниже него на крају 2022. године, саопштила је Народна банка Србије (НБС), уз оцену да је децембарска инфлација нешто нижа од очекивања НБС из новембарске пројекције.

Смањењу инфлације је у највећој мери допринео наставак успоравања раста цена хране, као и цена производа и услуга у оквиру базне инфлације, односно индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета, тј. оних компонената које су и у претходним месецима највише деловале на успоравање инфлације.

Просечна годишња инфлација у 2023. години, према процени Републичког завода за статистику, износила је 12,1 одсто, посматрано и на месечном нивоу показује знаке попуштања, па је у децембру износила 0,1 одсто, што је њен најнижи месечни ниво у 2023. години, изузимајући јулску дефлацију.

Добар род спушта цене

Из НБС су навели да су цене хране и безалкохолних пића у просеку благо порасле у децембру, 0,2 одсто, уз подједнак допринос цена непрерађене и прерађене хране.

Међугодишње посматрано, раст цена хране и безалкохолних пића је, након повратка на једноцифрени ниво у новембру, додатно успорио у децембру и износио је 8,4 одсто.

Попуштање трошковних притисака у производњи хране, уз добру пољопривредну сезону, одразило се на стабилизацију цена прерађене хране у другој половини 2023. године, док су цене воћа и поврћа од јуна до децембра кумулативно снижене за око 10 одсто.

Цене енергената су, под утицајем појефтињења нафтних деривата од 3,9 одсто, на месечном нивоу, први пут након јула, снижене за 1,3 одсто а међугодишње посматрано, раст цена енергената у децембру био је већи од укупне инфлације и износио је 8,7 одсто.

Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације су, међугодишње посматрано, наставиле да успоравају раст, 6,5 одсто, док је њихова месечна динамика, 0,5 одсто, била опредељена сезонским поскупљењем обуће и одеће, као и појединих услуга.

Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у децембру прошле године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама рекреација и култура и то 1,2 одсто, опрема за стан и текуће одржавање 1,0 одсто, одећа и обућа 0,9 одсто, здравље, 0,5 одсто и комуникације 0,3 одсто.

"Код хране, алкохолних и безалкохолна пића, као и дувана, затим ресторана и хотела забележено је поскупљење за по 0,2 одсто, код становања, воде, струје, гаса и осталих горива 0,1 одсто. Пад цена забележен је код транспорта и износио је 1,6 одсто", саопштили су из РЗС-а.

НБС: Инфлација ће наставити да успорава

У Народној банци очекују да ће се и у наредном периоду наставити смањење међугодишње инфлације, да ће она наставити да успорава и у границе циља би требало да се врати средином ове године, а затим да се крајем 2024. приближи централној вредности циља од 3,0 одсто.

Таквом кретању ће, додају из НБС, допринети ефекти досадашњег заоштравања монетарних услова, успоравање увозне инфлације, као и очекивани даљи пад инфлационих очекивања.

image