Економија

Најгори резултати највеће европске економије: Немачка у рецесији

Многи економисти не очекују трајни опоравак ни ове године
Најгори резултати највеће европске економије: Немачка у рецесијиGetty © Sean Gallup / Staff

Немачка производња се смањила за 0,3 одсто прошле године јер су висока инфлација, растуће каматне стопе и високи трошкови енергената учинили највећу европску економију једном од најслабијих на свету.

Према прелиминарним подацима, бруто домаћи производ (БДП) је у 2023. години пао за 0,3 одсто у односу на претходну годину, прилагођен ценама, саопштио је у понедељак Федерални завод за статистику. Економисти оцењују да су се изгледи за текућу годину погоршали и многи сада страхују од пада економске производње и 2024. године.

Немачка малопродаја, извоз и индустријска производња су пали прошле године. Домаћинства су погођена растом трошкова живота, док производни сектор грца под теретом високих трошкова енергената, слабе глобалне потражње и растућих трошкова финансирања.

Према прелиминарним подацима, просечна годишња стопа инфлације износила је 5,9 одсто. Увоз је пао још оштрије од извоза, а инвестиције у изградњу су значајно пале у року од годину дана.

Многи економисти не очекују трајни опоравак ни ове године. Прогнозе су снижене и сада се очекује раст знатно мањи од један одсто. Неки економисти не искључују , чак, ни даљи пад бруто домаћег производа, наводи "Шпигл".

"Фајненшел тајмс" наглашава да је Немачка прошле године била највећа светска економија с најлошијим резултатима будући да је Међународни монетарни фонд  (ММФ) прогнозирао да ће развијене економије у просеку расти 1,5 посто 2023. године.

image
VV inauguration
banner