Економија

ЕЦБ: Еврозона је у рецесији

Блок је претрпео економску контракцију у трећем кварталу 2023. године, наводи централна банка
ЕЦБ: Еврозона је у рецесијиGetty © Pablo Blazquez Dominguez / Stringer

Економија еврозоне крајем прошле године није расла, а привредна активност блока показује јасну слабост, што све указује на рецесију, рекао је потпредседник Европске централне банке (ЕЦБ) Луис де Гуиндос.

"Меки показатељи указују на економску контракцију и у децембру, потврђујући могућност техничке рецесије", рекао је он. Техничка рецесија се обично дефинише као два узастопна квартала пада БДП-а.

Де Гуиндос је навео и да је привредни раст био "разочаравајући" и да се "чини да је успоравање активности широко распрострањено, а посебно су погођене грађевинарство и производња".

Потпредседник ЕЦБ је приметио да ће "услуге такође попустити у наредним месецима као резултат слабије активности у остатку привреде".

ЕЦБ је такође указала на слабе изгледе у блиској будућности, рекавши да ће успоравање инфлације забележено прошле године вероватно додатно "успорити 2024. и да ће се привремено зауставити на почетку године".

Статистика показује да је раст потрошачких цена у 20-чланом блоку порастао са 2,4 одсто у новембру на 2,9 процената у децембру. Међутим, очекује се успоравање раста цена у наредним кварталима.

Најновији подаци које је прикупио "Ес енд Пи глобал" показали су да је пословна активност у еврозони наставила да се смањује на крају 2023. године. Подаци показују да је еврозона забележила контракцију од 0,1 одсто у трећем тромесечју 2023. и да се вероватно поново смањила у последњем кварталу, пошто је испунила техничку дефиницију рецесије.

image