Економија

После шокантног скока, цене јаја у Русији падају, најисплативија онлајн куповина

"Азбука укуса" продаје јаја средње категорије за 107 рубаља, међутим ако их поручите преко интернета, коштаће вас 75 рубаља
После шокантног скока, цене јаја у Русији падају, најисплативија онлајн куповинаwww.globallookpress.com © Elena Mayorova

Цене јаја у Русији падају, у многим малопродајним маркетима се могу наћи за мање од 100 рубаља, што је становницима Русије у протеклом периоду било скупо, преносе "РИА Новости".

На пример, у продавници "Азбука укуса" се десет јаја средње категорије продају за 107 рубаља, међутим онлајн куповином се остварује попуст па би рачун био 75 рубаља.

На онлајн продавници "Магнит" се могу наћи јаја већ од 86 рубаља до 90. Међутим, потрошачи ће најбоље проћи ако се окрену онлајн куповини, с обзиром да и продавница "Мегамаркет" нуди попуст, јаја су 54 рубаља, као и "Пјаторачка", где се могу наћи за 75 рубаља.

Према подацима Федералне државне службе за статистику "Росстат", јаја у Русији су прошле године поскупела за 61,35 одсто, а наставила су да поскупљују и у новој години, иако знатно спорије – од 1. до 9. јануара цене су у просеку широм земље порасле за 0,8 одсто.

Председник Владимир Путин је скок цена образложио већом потражњом за којом није уследила и већа производња, а власти нису на време организовале увоз. Међутим, како наводи министар пољопривреде Дмитриј Патрушев, цене стабилизују јер расту и домаћа производња, и увоз.

image