Економија

Омлет постао луксуз: Зашто су јаја скупа као Светог Петра кајгана

Поскупљење јаја поменуо је и председник Русије Владимир Путин у годишњем обраћању наводећи да је узрок поскупљења повећана тражња, коју произвођачи нису испратили
Омлет постао луксуз: Зашто су јаја скупа као Светог Петра кајгана© A.K./ATAImages

Цене хране су на глобалном нивоу у протеклих годину дана највише гурале инфлацију, али су јаја у многим државама испливала као један од производа који је убедљиво највише поскупео. Протеински доручак је скупљи и у Америци и у Европи, а ових дана су и Руси у својим тањирима осетили значење израза "скуп као Светог Петра кајгана".

О њиховој цени причао је и председник Русије Владимир Путин и објаснио да је узрок поскупљења повећана тражња, коју произвођачи нису испратили повећањем производње, а на време нису увезене ни неопходне количине из иностранства. 

Потрошачи широм света неретко су били шокирани ценама протеклих месеци, а анализа Гугл трендова је показала да су ове године у свих 50 америчких држава и округа Колумбија јаја била на врху упита за претрагу "Зашто је _ тако скупо?" Цена паковања од десет јаја у САД је порасла на 4,82 долара у јануару 2023. Од тада је пала на 2,14 долара, али је то и даље готово дупло више од цене од 1,3 долара, колико су коштала пре драстичног поскупљења.

Тренд раста цена прелио се и на Србију, иако су цене код нас већ неколико месеци стабилне, али веома високе. Крајем 2020. године просечна цена кокошијег јајета у продавницама у Србији је била 13 динара, годину дана касније скоро 16, док је у децембру прошле године јаје у просеку коштало 21 динар.

Према последњим подацима Републичког завода за статистику из прве недеље децембра, најчешћа цена јаја у продавницама у 17 градова које статистичари прате је била 22 динара, док су на пијацама у распону од 18 у Смедереву и Краљеву до 26 динара у Ваљеву.

То су просечне цене које бележе статистичари, али се на тезгама и у млечним халама јаја продају и за 40 динара, али она која произвођачи представљају као најквалитетнија - органска, од кока које шетају по дворишту.

Три фактора утицала на раст цена јаја

Цене јаја у целом свету у другој половини прошле године драстично су порасле, а уз цене сточне хране и енергената, највише је на тај раст утицала епидемија птичјег грипа. 

"У Европи је главни разлог за поскупљење птичији грип, јер је ова болест која је карактеристична за дивље птице ушла на фарме. То је утицало на количину јаја која су на тржишту и због веће потражње дошло је до драстичног раста цена. Код нас је пик био крајем прошле године и држи се та цена, око 22 динара у Београду, док у унутрашњости она мања могу да се нађу и за 15 динара", каже Ненад Будимовић, председник Удружења за сточарство Привредне коморе Србије за РТ Балкан.

Он не очекује да ће цене јаја у Србији расти, јер сматра да произвођачима иде на руку што су пале цене житарица, а сточна храна је основни параметар за формирање цене јаја.

"Нема неког великог разлога за раст цена. Параметри су исти као почетком године и јаја има довољно", каже Будимовић.

Он сматра да би држава требало да убрза процес и да обезбеди произвођачима лакши извоз јаја на тржиште Европске уније.

"Могли бисмо да извозимо у ЕУ, као што то раде Босанци и Македонци, али то не радимо. У ЕУ је велика потражња и за кокошијим месом и за конзумним јајима. Ми нисмо на листи држава које могу да извозе у ЕУ и држава би требало под хитно да усагласи и да омогући да произвођачима да извозе у Грчку, Аустрију, Швајцарску и остале земље које имају потребу за пилећим филеом и конзумним јајима. Њима кад нешто треба, они то завршавају и одобравају, али потребно је да држава усклади те сертификате и да будемо на листи земаља које могу да извозе", указује Ненад Будимовић.

Додаје да би то био добар простор да људи продају вишкове, али и да се производња повећа. 

У Русији јаја поскупела више од 46 одсто

Од почетка године цена кокошијих јаја у Русији је порасла за 46,2%, што их чини прехрамбеним производом који је највише поскупео у земљи. Руски председник Владимир Путин је рекао да су власти већ одлучиле да повећају увоз "у одговарајућем обиму" и да ће се ситуација "без сумње поправити", јер су пре најмање две недеље вођени разговори са Министарством пољопривреде.

Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор (Роселхознадзор) је дозволила испоруку конзумних јаја из Турске, а Влада је такође одобрила нулту царину на увозна јаја од 1. јануара до 30. јуна 2024. године. Министарство за економски развој је подсетило да је увозна царина на јестива јаја 15 одсто цене производа. Министарство очекује да ће добављачи увести 1,2 милијарде јаја у Русију под бесцаринским условима. Очекују да ће испоруке почети из Турске, Азербејџана и других оближњих земаља.

Све те мере требало би регулишу однос понуде и потражње и да утичу на пад цена јаја.

image