Економија

"Јандекс" увећао приход за 53 одсто – на 8,7 милијарди евра

Холандски "Јандекс Н.В." се повлачи из Русије, чију ће имовину купити конзорцијум руских инвеститора међу којима је и фонд у власништву енергетске компаније "Лукоил"
"Јандекс" увећао приход за 53 одсто – на 8,7 милијарди евра© Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски технолошки гигант "Јандекс" објавио је да је у 2023. његов приход порастао за 53 одсто на 800,1 милијарду рубаља (8,17 милијарди евра), а приход за четврти квартал 2023. године за 51 одсто на 249,6 милијарди рубаља (2,5 милијарди евра).

Коригована ЕБИТДА, односно зарада пре камата, пореза, депрецијације и амортизације, за четврти квартал 2023. износи 32,9 милијарде рубаља (334 милиона евра), што је за 92 одсто више него у истом кварталу 2022, наводи се на веб-страници "Јандекса".

Компaнија је забележила значајан пад нето профита у односу на прошлу годину, али генерално гледано резултати "Јандекса" су позитивни, сматра инвестициони стратег компаније за управљање "Ари капитал" Сергеј Суворов.

"Јандекс" остаје међу главним руским играчима високе технологије који су заступљени на берзи и једна је од најбрже растућих компанија, додао је Суворов, преноси "Комерсант".

Холандска фирма "Јандекс Н.В.", која је матична компанија руског "Јандекса", објавила је почетком фебруара да је постигла договор о изласку из Русије и са неких међународних тржишта по цени од 475 милијарди рубаља (4,85 милијарди евра).

Имовину "Јандекса" купује конзорцијум руских инвеститора међу којима је и фонд у власништву енергетске компаније "Лукоил", преноси ТАСС.

image