Магазин

"И ми ChatGPT за трку имамо": Руски програмери лансирали два пројекта на бази вештачке интелигенције

Пре само неколико дана две руске компаније објавиле су да по узору на чет-бот ЧетЏиПиТи (ChatGPT) лансирају платформе са вештачком интелигенцијом на руском језику, а у току је још један пројекат тог типа.
"И ми ChatGPT за трку имамо": Руски програмери лансирали два пројекта на бази вештачке интелигенције© Canva / twinsterphoto, Peshkova

Софтвери са вештачком интелигенцијом један су од главних технолошких трендова данашњице, а њихов родоначелник појавио се крајем 2022. године када је компанија ОупенЕјАј (OpenAI) под диригентском палицом Илона Маска лансирала први на свету чет-бот ChatGPT. Овај универзални софтвер који је у стању да води дијалог ослањајући се на захтеве и расположење саговорника брзо је освојио свет, али и изазвао страх код многих будући да својим развојем прети да замени многе професије: у страху су и писци, и маркетари али и програмери.

Руски одговор на ChatGPT

Крајем марта 2023. године руска компанија "Система" (Sistemma) лансирала је први софтвер домаће производње под називом SistemmaGPT, а софтвер има могућност комуникације на руском и енглеском језику. Само месец дана касније Американцима је одговорила и компанија "Сбер" која је својим пројектом GigaChat доказала да руски програмери итекако прате не само светске трендове, већ и веома брзо могу да одговоре на изазове. У току је финално тестирање и трећег пројекта у "кухињи" Јандекса, а пројекат је добио симболичан назив YaLM 2.0. Јандекс је пре само неколико дана издао и званично саопштење у коме је потврдио да је његов чет-бот YandexGPT интегрисан у виртуелног асистента "Алиса".

"Прво се формира језгро модела, а затим га учимо да ради са речима, памти узрочно-последичне везе и гради логичне низове, као што се то ради са децом која уче да говоре", навео је оснивач и генерални директом компаније "Система", Сергеј Зубарев. "Затим радимо унапређење, при чему дајемо одређени смисао реченицама".

Вештачка интелигенција са карактером

Платформе са вештачком интелигенцијом, којег год да су "порекла" и даље су само програми, а одговори које оне дају су својеврсни просечни резултат заснован на анализи многобројних текстова који су убачени у основу за учење. Са друге стране, специфичан "карактер" чет-бота, односно емоционалну ноту његових одговора даје управо тим програмера који адаптира софтвер за конкретне задатке и пружа подршку у реализацији пројекта.

"Фаза иницијалног учења и није толико важна колико је важан процес унапређења, односно адаптације. Управо то унапређење је попут мождане коре која касније управља свим осталим процесима", навео је Зубарев. "У процесу унапређења софтверу се може усадити и "осећај", па тако уколико се он користи за потребе образовања, "понаша" се као што би се понашао учитељ према ученицима".

Још увек постоје недостаци руског софтвера

Без обзира на интензиван развој индустрије софтвера са вештачком интелигенцијом у Русији, постоје објективни недостаци софтвера који тренутно постоје на тржишту. Будући да се за основу програма користе постојеће базе, највећи проблем лежи у недостатку релевантних података, будући да су руске базе значајно мање и недовољно добро структурисане. Други, не мање значајан проблем јесте финансирање: учити, надограђивати и одржавати софтвере попут ChatGPT захтева велики број експерата, а самим тим и огромне своте новца, а да би се добиле инвестиције неопходни су јасни планови за развој.

image