Економија

Недеља више неће бити нерадна у Црној Гори? Министар предложио измене закона

Према предлогу министра, рад недељом важио би само током туристичке сезоне
Недеља више неће бити нерадна у Црној Гори? Министар предложио измене законаGetty © Keith Levit/Design Pics Editorial/Universal Images Group

Црна Гора могла би да остане без нерадне недеље, јер је министар економског развоја Ник Ђељошај предложио да се правило измени током туристичке сезоне.

Како јављају подгорички медији, Ђељошај предлаже да недеља буде радна у трговинама у периоду од 1. јуна до 31. августа и од 1. децембра до 31. јануара.

Министар је Нацрт закона о изменама и допунама закона о унутрашњој трговини послао Секретаријату за законодавство на мишљење, након чега је потребно да га усвоји Влада Црне Горе, а потом и Скупштина.

Нацртом закона предвиђено је да се трговина на велико и трговина на мало може обављати недељом од седам до 15 часова или 15 до 23 часа, осим у шопинг центрима у којим се трговина на мало може обављати само у времену од 10 до 18 часова.

Трговци који обављају трговину на велико и/или трговину на мало могу то радити само у једном продајном објекту на територији поједине (једне) јединице локалне самоуправе.

Предложено је да ​трговци треба да обавесте надлежни инспекцијски орган у ком ће продајном објекту обављати трговину, као и у ком времену, најкасније 15 дана пре почетка обављања трговине.

Трговац је дужан да запосленом који обавља рад недељом омогући да као дан седмичног одмора користи прву наредну суботу.

Ово није први пут да се могућност увођења радне недеље врати у Црној Гори, али су сви досадашњи покушаји пропали.

image