Магазин

"Минимални понедељак" нас чува од напетости која се појављује недељом по подне

Нови тренд у пословном свету под називом "минимални понедељак" ("bare minimum Monday") доноси нам мање стреса првог радног дана у недељи и помаже нам да се ослободимо наметљивих мисли о послу које нам не дају да викенд проведемо у миру. Шта је то "минимални понедељак", како да уз њега лакше прегурамо радну недељу и који су то трикови који нам помажу да понедељком будемо продуктивнији?
"Минимални понедељак" нас чува од напетости која се појављује недељом по подне© Picjumbo/ Viktor Hanacek

Замка у коју се једноставно упада и која са лакоћом може упропастити викенд и лепе тренутке уживања са породицом или пријатељима има свој назив у пословном свету – "недељни страхови" (страхови и немир који се јављају недељом по подне), а ова појава се објашњава изненадним налетом напетости и страха током дана викенда проузрокованих понедељком који предстоји и који са собом носи велику количину пословних обавеза и састанака. Ипак, није све тако црно, а у помоћ решавању овакве напетости "прискаче" нови тренд који су радници широм света почели да примењују - "минимални понедељак".

"Минимални понедељак" подразумева специфичан приступ радним активностима првог дана радне недеље, а како и сам назив говори – са минималном количином стреса и напора. У основи овог тренда лежи реалистично планирање: давањем приоритета искључиво суштинским задацима који треба да се обаве у понедељак смањује се осећај преоптерећености, а листа задатака на којој је минимално ставки делује мање застрашујуће. Такође, оваква расподела пословних обавеза на самом почетку радне недеље резултираће и бољим осећајем продуктивности, будући да ће сви задаци са списка бити решени, па неће бити "репова" и осећаја да нисмо били довољно ефикасни на послу.

Којим се све триковима можемо служити како бисмо повећали продуктивност првог радног дана у недељи:

Фокус само на једном задатку

Правилно и реалистично планирање радних обавеза није једино што је потребно да бисмо се решили претрпаности послом и напетости – веома је важно избећи "мултитаскинг" и посветити се једном задатку све док га не приведемо крају. Овакав начин рада не само да смањује осећај преоптерећености, већ и даје сјајан осећај: када знамо да смо један задатак у потпуности завршили и прецртали га са наше листе, започињање новог нам много лакше пада, а мала победа служи као подстицај за нове.

Планирање састанака од уторка

Саветује се да се (колико год то пословне обавезе дозвољавају) сви састанци организују од уторка па до петка, како би понедељак био резервисан искључиво за ефикасан рад. Овакво планирање радних активности помаже да се усредсредимо на завршавање задатака и избегнемо замор већ првог радног дана у недељи.

Телефон на "сајлент" режиму је пола успеха

Искључивање тона на мобилним уређајима и фокусирање на посао смањује просечно време обављања задатака за најмање 23 минута, на рачун непотребних нотификација које пристижу са друштвених мрежа и апликација које су инсталиране на уређају. Сваки пут када нам пристигне нотификација, ми не само да погледамо шта је то стигло и ко нам је писао, већ по аутоматизму прегледамо и све остале поруке и погледом прелетимо по свим апликацијама. Према искуствима људи који су све своје нотификације искључили и мобилни телефон пребацили у "сајлент" режим током радног времена, продуктивност се повећала за чак 50 процената.

Пауза за ручак је важан део радног дана

Пауза за ручак представља законско право сваког запосленог које није измишљено тек тако: време које проведемо не размишљајући о послу, уживајући у укусном оброку и необавезном ћаскању са колегама доказано има позитиван учинак на продуктивност запослених.

Одређивање времена "фокуса" у календару

Како колеге не би звале и писале ометајући нас и скрећући нам фокус са посла који радимо, у наше календаре можемо унети "време фокуса" – када нисмо доступни за било какве позиве, поруке или консултације и када нам је пажња усмерена строго на оно што радимо. Као и са мобилним телефоном на кад је угашен тон, тако и овде смањујемо вероватноћу да ће нас неко прекинути у раду и одузети нам драгоцено време и усредсређеност.

image