Економија

Министарка енергетике: У Србији најјефтинија струја на Балкану

Министарка је нагласила да, по препоруци владе, ЕПС обрачунава и попусте за рационалну потрошњу свим домаћинствима која рационално троше енергију
Министарка енергетике: У Србији најјефтинија струја на Балкануwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да је цена електричне енергије у Србији и даље нижа у односу на цене у окружењу, изузев Будимпеште (Мађарска), која једина има нижу цену електричне енергије од Београда (Србије) за домаћинства.

Ђедовић Хандановић је у интервјуу за данашњу Политику истакла да је електрична енергија, према подацима ХЕПИ-ја (индекс цена енергије у домаћинству) у Београду јефтинија него, на пример, у Подгорици и Загребу.

Указала је да остале државе у Европи имају много више цене електричне енергије од Србије.

"Подсећамо да је Министарство изменило Уредбу о енергетски угроженом купцу (ЕУК), аутоматизовало процес за стицање статуса ЕУК за пензионере са минималним пензијама и да је током грејне сезоне број домаћинстава са олакшицама и попустима за плаћање струје, грејања или гаса био близу 165.000, што је уједно више него него дупло већи број домаћинстава која су до сада остварила право на попуст откад је ЕУК статус уведен", рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је нагласила да, по препоруци владе, ЕПС обрачунава и попусте за рационалну потрошњу свим домаћинствима која рационално троше енергију.

"Уколико грађани уштеде више од пет одсто електричне енергије у односу на претходну годину или годину пре тога, могу да остваре попуст и до 40 одсто на рачун за струју", рекла је она.

Навела је да је у децембру попуст од 40 одсто остварило чак 670.000 домаћинстава. Према подацима ХЕПИ-ја, цена киловат-сата у Београду са таксама и ПДВ-ом износи 10,48 евра, у Будимпешти 9,68 евра, у Подгорици 10,90 евра, у Загребу 14,35 евра, док је, на пример, у Лондону цена 40,73 евра.

image