Србија и Балкан

Министарка енергетике тврди: Нису планирана поскупљења струје и гаса, ни говора о приватизацији ЕПС

Министарка каже да се ове године не очекују нова поскупљења и да је то потврђено и кроз аранжман са ММФ
Министарка енергетике тврди: Нису планирана поскупљења струје и гаса, ни говора о приватизацији ЕПС© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да ће у 2024. бити обезбеђено довољно енергената за грађане и привреду, да ове године нису планирана поскупљења струје и гаса, као и да ће држава наставити са реформама и оснаживањем Електропривреде Србије те да нема говора о њеној приватизацији.

Она је у интервјуу за Танјуг рекла да је 2023. остала изазовна година за енергетски сектор Србију и већине земаља у Европи, али да је задовољна пре свега тиме што смо дочекали зиму спремни и имали залихе гаса на рекордном нивоу.

"Залихе данас износе 609 или 610 милиона метара кубних, а биле су и веће на почетку грејне сезоне. Имамо у последњих пет, шест година сигурно рекордне акумулације воде. То је наравно захваљујући доброј хидрологији, а и радили смо на томе да обезбедимо заиста довољне количине угља на депонијама у случају да се нешто непредвиђено деси и да наше термоелектране раде стабилно", навела је она.

Каже да се радило на томе да структурно поправимо своја енергетска предузећа и започета је реформа ЕПС-а, највећег државног предузећа, која ће се наставити и у 2024. и која је изузетно битна за стабилност нашег енергетског система, али и за целу привреду Србије.

"Такође, то предузеће ће завршити са најбољим резултатом у претходне две деценије, али доста још посла остаје што се тиче реформе ЕПС-а, које се пре свега односи на боље планирање и реализацију инвестиција", навела је министарка.

На питање да ли ЕПС остаје у државном власништву, поручује:

"Апсолутно. Никада није ни био никакав другачији план, нити интенција Владе Србије, нити државног врха. То није уопште била тема разматрања и, на жалост, било је доста неистина изношених у јавност како је крајњи циљ државе да се заправо ЕПС приватизује. То уопште, кажем, није била тема, нити јесте тема. Нама је циљ да оснажимо, ојачамо Електропривреду да може да буде ефикаснија и профитабилнија, успешнија, да буде прави лидер у региону јер има све потенцијале за то".

Након три повећања цене струје и гаса у 2023. години, министарка каже да се ове године не очекују нова поскупљења и да смо то потврдили и кроз аранжман са ММФ-ом, у последњем усаглашавању и да су они видели шта је све урађено од реформи у енергетском сектору

"Мислим да је то добра вест за грађане. Оно што мислим да је за грађане такође битно је да им ми помажемо да измире своје рачуне кроз олакшице односно попусте које ЕПС даје за рационално коришћење електричне енергије. Ти попусти иду и до 40 одсто, значи да скоро може да се преполови рачун за струју ове грејне сезоне уколико се уштеди у односно на прошлу или претпрошлу годину", навела је министарка.

Поручила је да ће бити настављена помоћ најугроженијим грађанима, свим примаоцима социјалне помоћи и нашим најстаријим грађанима који имају најниже пензије

"Наставићемо да дајемо олакшице за измирење рачуна и за струју и за грејање, које могу да иду и до 50 и 60 одсто, тако да ћемо се трудити на све могуће начине да што већем броју грађана олакшамо да измире своје рачуне", поручила је министарка Ђедовић Хандановић.

image