Какао је на Њујоршкој берзи у једном дану поскупео за више од 700 долара по тони и његова цена је прешла 9.000 долара, тако да је постао скупљи од бакра.
Како преноси "Блумберг", фјучерси какаоа у Њујорку су додатно порасли након вести о финансијским проблемима у Гани, другом највећем светском произвођачу ове сировине.
Какао је само овог месеца поскупео за око 60 одсто, а цене су се у овој години више него удвостручиле због лоших временских прилика и болести усева.
Трговци су забринути због последица климатског феномена Ел Нињо који узрокује суше у западној Африци, у области где се производи 75 одсто ове сировине кључне за прављење чоколаде.
Какао се производи пре свега у Гани и Обали Слоноваче. Ускршња чоколадна јаја су већ поскупела због већих трошкова за какао, а неки произвођачи смањују величину слаткиша или промовишу посластице са другим састојцима како би ублажили поскупљење, преноси "Јаху фајненс".