Економија

Цене нафте скочиле после израелског напада на Иран

Ескалација сукоба на Блиском истоку довешће до вртоглавог пораста цена енергената, упозоравају аналитичари
Цене нафте скочиле после израелског напада на ИранGetty © Patrick Robert - Corbis / Contributor

Глобалне цене сирове нафте скочиле су за чак 3,5 одсто убрзо након што је Израел извео серију напада на Иран.

Обе вредности нафте (брент, ВТИ) су порасле више од три долара по барелу у раној трговини, док су фјучерси за јунске уговоре пали за око пола долара.

Израел је јутрос започео напад на иранску територију као одговор на ирански напад протеклог викенда. Иран је, опет, реаговао на израелско гранатирање њиховог дипломатског представништва у Сирији.

Иран је седми највећи светски произвођач нафте и трећа по величини чланица ОПЕК-а. Дневно производи око 3,2 милиона барела сирове нафте.

Аналитичари виде скок цена нафте као очигледну реакцију тржишта на растућу забринутост због обнове ескалације непријатељстава између Израела и Ирана.

Раније ове недеље, енергетски стручњаци Банке Америке упозорили су да се очекује да ће свеобухватни рат између Израела и Ирана - који ће неизбежно утицати на енергетску инфраструктуру и пореметити снабдевање Ирана сировом нафтом - повећати цене нафте за 30-40 долара по барелу.

Повећане тензије у региону такође би могле да угрозе транспорт кроз Ормуски мореуз између Омана и Ирана. Отприлике петина укупне светске испоруке нафте пролази кроз овај поморски пут.

image
VV inauguration
banner