Свет

Мањи напад Израела на Иран, Билд: Израел координисао удар на Иран са САД, на мети и Сирија

Мета удара на Иран била је ваздухопловна база у близини града Исфахана
Мањи напад Израела на Иран, Билд: Израел координисао удар на Иран са САД, на мети и Сирија© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Израел је рано јутрос извео напад на територију Ирана, рекао је амерички званичник за Си-Ен-Ен. За сада нема званичне потврде из Израела да су извршили напад.

Мета удара била је ваздухопловна база у близини града Исфахана, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на иранске изворе.

Иранска државна телевизија јавила је да су три дрона примећена изнад неба у Исфахану око 12.30 по локалном времену и да су уништени након што је активиран систем противваздушне одбране земље, наводи Ројтерс.

Раније је новинска агенција Фарс јавила да су се у близини међународног аеродрома у Исфахану чуле "експлозије".

Провинција Исфахан је седиште велике ваздушне базе, великог комплекса за производњу ракета и неколико нуклеарних локација.

  • 19. апр 2024 • 15:12

    15:12

    Блинкен: САД нису биле укључене у било какву офанзивну операцију

    Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да су земље Г7 "посвећене деескалацији" тензија између Израела и Ирана и да  САД нису биле укључене "ни у какву офанзивну операцију".

    "Посвећени смо безбедности Израела. Такође смо посвећени деескалацији - покушају да ову напетост приведемо крају", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре на крају састанка групе Г7 на Каприју, у Италији, сатима након што је амерички званичник рекао за Си-Ен-Ен да је Израел покренуо војни удар на Иран.

    Он је такође истакао да те земље деле "опредељење да ће тражити одговорност Ирана".

    Блинкен је додао да су нације осудиле иранске нападе на Израел током викенда. Он је те нападе назвао нападима "без преседана" по обиму, јер је то био директан напад на Израел из Ирана.

  • 14:46

    Ирански командант: Иран остаје у приправности

    Киојмарс Хејдари, главни командант копнених снага иранске војске, рекао је да Иран остаје у приправности како би се суочио с другим потенцијалним претњама из ваздуха.

    "Ако се појаве на небу сумњиви летећи објекти, постаће мета наше моћне противваздушне одбране”, пренела је његову изјаву државна агенција ИРНА.

    Хејдари је такође рекао да су напади Ирана на Израел 13. априла "показали да Исламска република има предност у регииону и да може да успостави сигурност без уплитања било које стране силе".

  • 13:09

    Реакција Лаврова на напад Израела

    Жеља и циљ Израела је да скрене пажњу светске заједнице са онога што се дешава у Гази на Иран као нуклеарну претњу, навео је Лавров, и додао да је Русија је дипломатским каналима пренела Израелу да Иран не жели ескалацију.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 12:26

    Билд: Израел координисао напад на Иран са САД

    Напад на Иран који је организовао Израел координирао је са свим регионалним партнерима те земље, укључујући и САД, преноси немачки Билд.

    "Овај напад координиран је са свим регионалним партнером: Јорданом, Египтом, Саудијском Арабијом и САД", пише немачки медиј позивајући се на израелске изворе.

    Како наводи, Јордан, Египат и Саудијска Арабија већ су уверили Израел да ће, ако Иран одговори, помоћи у обарању пројектила и дронова.

  • 11:59

    Бајден размишља да пошаље Израелу војну помоћ вредну милијарду долара

    Бајденова администрација разматра да одобри више од милијарду долара у новим уговорима о оружју за Израел, укључујући тенковску муницију, војна возила и минобацачке наоружање, наводи се у извештају "Волстрит џорнала" који се позива на америчке званичнике.

    Званичници кажу да су у разматрању договори које би требало да одобри Конгрес. Испорука оружја би могла да потраје месецима или годинама да се испуне, наводи се у извештају.

    Нема званичне америчке или израелске потврде извештаја.

  • 11:54

    Египат забринут због напада на Иран и остале реакције међународне заједнице

    Египат је изразио забринутост због ескалације насиља између Ирана и Израела, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова које је објавио државни медиј Ахрам.

    Министарство је позвало обје стране на "највећи ниво" суздржаности, упозоравајући на последице ширења сукоба и нестабилности у региону.

    На деескалацију и суздржаност позива и Француска, рекао је Јеан-Ноел Барот, заменик министра вањских послова Француске.

    Забринутост због ситуације на Блиском истоку изразио је и Јапан, оштро осуђујући "све поступке који доводе до ескалације ситуације".

    "Јапан ће наставити да улаже дипломатске напоре како би спречио даље погоршање ситуације", наводи се.

    Бен Саул, посебни известилац УН-а за борбу против тероризма и људска права упозорио је да "последњи израелски напади на Иран представљају још једно кршење забране употребе војне силе према међународном праву и Повељи УН-а."

  • 10:32

    Фон дер Лајен: неопходно да регион остане стабилан

    Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је Иран, Израел и њихове савезнике да се уздрже од ескалације на Блиском истоку.

    "Апсолутно је неопходно да регион остане стабилан и да се све стране уздрже од даљих акција", рекла је Фон дер Лајен током посете Лапенрату са финским премијером Петеријем Орпом око 25 километара од руске границе, пренео је Ројтерс.

  • 10:06

    Кина се противи акцијама које ескалирају тензије

    Кина ће наставити да игра конструктивну улогу у деескалацији тензија на Блиском истоку, објавило је Министарство спољних послвоа Кине.

    "Кина се противи свим акцијама које додатно ескалирају тензије и наставиће да игра конструктивну улогу у деескалацији ситуације", наводи се.

  • 09:36

    Г7: Позив на деескалацију

    Италијански министар спољних послова Антонио Тајани, који је домаћин састанка земаља Г7, позвао је на апсолутну деескалацију након извештаја да је Израел извршио напад на Иран.

    "Позивамо све да буду опрезни како би избегли ескалацију", рекао је он за РАИ са Каприја, додајући да Г7 жели "апсолутну деескалацију" на Блиском истоку.

  • 09:33

    Бен Гвир: Слабо

    Израелски министар за спољну безбедност Итамар Бен Гвир прокоментарисао је извештаје о удару на Иран.

    "Слабо", написао је он на друштвеној мрежи Икс.

image
VV inauguration
banner