Економија

Немачка "плаче" за радницима: Уводе се и олакшице за гастарбајтере

Шолцове социјалдемократе, заједно са Хабековом странком Зелених и слободним демократама, желе да привуку 400.000 страних квалификованих годишње.
Немачка "плаче" за радницима: Уводе се и олакшице за гастарбајтереwww.globallookpress.com © Karl F. Schöfmann/imageBROKER.com

Гастарбајтери у Немачкој убудуће ће мање чекати на прву плату, јер је највећа европска економија "оболела" од хроничног недостатка квалификованих радника - планира да имигранте дочекује знатно срдачније.

Кабинет Олафа Шолца, како најављује "Блумберг", сутра одобрава нове мере да би радници који стижу изван граница ЕУ могли да почну да раде одмах након потписивања уговора са послодавцем. 

Запосленима би се, у том случају, стручна квалификација признавала накнадно.

Немачка влада уз то планира и да млађим имигрантима олакша да се обучавају или студирају у овој земљи.

Стратешки документ у који је "Блумберг" имао увид предвиђа транспарентан и небирократски систем бодовања за кандидате који желе да се запосле у Немачкој.

Министар економије ове земље Роберт Хабек најављује да ће нови закон бити најлибералнији закон о имиграцији у Европи.

И, како он каже, није проблем само у недостатку квалификоване радне снаге, већ радника уопште. А нација је "била слепа за овај проблем последњих година."

Влада, како "Блумберг" најављује, планира и да ревидира немачка правила о држављанству, а према речима министарке унутрашњих послова Ненси Фезер, циљ је да парламент неопходне законе одобри у првој половини следеће године.

Опозиционе странке противе се, међутим, предлозима који би укинули све препреке за натурализацију, скратили време које подносиоци захтева за држављанство пре тога морају да проведу у Немачкој, и који би имигрантима омогућили да задрже више пасоша.

Немачку економију иначе подривају деценије ниског наталитета и неуједначених имиграционих токова, а привреда, не само да је и даље рањива због последица пандемије коронавируса, већ је додатно оптерећена енергетском кризом.

Шолцове социјалдемократе, заједно са Хабековом странком Зелених и слободним демократама, желе да привуку 400.000 страних квалификованих радника годишње.

Јер, како показују подаци минхенског института "Ифо", половина немачких компанија бори се да пронађе одговарајуће запослене, а њихов недостатак је нарочито акутан у сфери услуга.

 

image
VV inauguration
banner