Економија

Немачка банка: Инфлација остаје двоцифрена и догодине

Немачка централна банка упозорила је да би инфлација у земљи могла да остане двоцифрена и 2023. године
Немачка банка: Инфлација остаје двоцифрена и догодинеwww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Инфлација у Немачкој би могла да остане двоцифрена у наредној години упркос напорима владе да обузда цене енергената, саопштила је данас Бундесбанка.

Пошто су потрошачке цене у Немачкој прошлог месеца порасле за 11,6 одсто, што је најбржи темпо од раних 1950их, Берлин покушава да ограничи поскупљење рачуна за струју и грејање, после санкција Брисела Москви због специјалне војне операције у Украјини и смањених испорука руског гаса.

Међутим, Бундесбанка је саопштила да ефекат ове такозване "кочнице" на цене гаса можда неће одмах бити видљив, и да ће ионако бити само привремен.

"Стопа инфлације би могла да остане двоцифрена и после краја године", навела је Немачка централна банка у свом месечном извештају и додала да би први део владиног плана - ограничења цене гаса за домаћинства у децембру - могао да донесе неко олакшање потрошачима, али да то вероватно неће бити регистровано у званичном обрачуну инфлације.

Други, значајнији део плана, на основу ког ће бити субвенционисано 80 одсто потрошње гаса у домаћинствима и малим предузећима, могао би да смањи инфлацију за један процентни поен. Али би, преноси Ројтерс, потрајало само неко време.

"Чим истекне ограничење цена гаса и струје, ефекат на стопу инфлације ће се преокренути", упозорила је Бундесбанка.

Немачка банка, која подржава напоре Европске централне банке да обузда инфлацију кроз сталну "дијету" повећања каматних стопа, донекле је нашла утеху у најновијим споразумима о платама у немачком хемијском и металуршком сектору.

Радници у тим индустријама пристали су на мање повећање плата у замену за једнократну исплату компензације.

"Из макроекономске перспективе, то олакшава повратак на мања повећања плата када истеку привремене компоненте", саопштила је Бундесбанка. "Ово би могло да смањи степен ефеката другог круга на стопу инфлације, посебно на средњи рок, и да помогне да се садашње високе стопе инфлације додатно не учврсте."

Међутим, банка је упозорила да су захтеви синдиката, као што је повећање од 10,5 одсто за раднике у јавном сектору, "изузетно високи".

Бундесбанка је такође поновила своје упозорење на рецесију у последњем кварталу ове године и првом кварталу 2023. године.

image